aug 14, 2021

Vrijheidsbeperkende maatregelen opleggen op basis van positieve PCR-testen is niet te onderbouwen en daarmee onacceptabel

aug 14, 2021

Als Artsen Collectief hebben we al vaker aangekaart dat het huidige testbeleid zinloos en onacceptabel is en hebben we aangegeven hoe het anders zou kunnen. Zie daarvoor ons artikel Massaal testbeleid hoe het anders kan.

Nu de testmaatschappij inmiddels toch een feit is geworden, is het goed je het volgende te realiseren:

  • Een positieve PCR-test is niet hetzelfde als een besmettelijk of ziek persoon.
  • De toename van de positieve PCR-testen is een logisch gevolg van het meer verplicht testen:
    meer testen leidt tot meer positieve testen.
  • Niet iedere positieve testuitslag klopt.
    Hoe groot het aandeel van deze vals-positieve uitslagen is, is afhankelijk van de prevalentie (het aantal ziektegevallen per honderdduizend inwoners). Hoe meer testen worden afgenomen bij lage prevalentie, des te groter het aandeel vals-positieve uitslagen.
  • Een uitspraak over de diagnose Covid-19 en de besmettelijkheid van een persoon dient daarom alleen te gebeuren na beoordeling van klachten door een arts. Zoals ook de WHO dat adviseert.
  • Mensen zonder klachten vormen geen énkel besmettingsgevaar.
    Zie artikel m.b.t. Duits onderzoek ‘Mensen zonder klachten die positief testen, leveren geen énkel besmettingsgevaar op’:

Een Duitse groep onderzoekers keek naar vele tienduizenden positieve PCR-testen in de regio Münster. Wat bleek? Een meerderheid van de PCR-testen kleurde pas positief boven de 25 cycli, volgens de onderzoekers betrof het zelfs 78% van alle testen.
Wanneer een PCR-test een positieve uitslag geeft boven de 25 cycli is bij die persoon op dat moment geen sprake van besmettelijkheid. De PCR-test moet dan zo vaak het materiaal verdubbelen om virusdeeltjes te detecteren, dat van de geteste persoon in het dagelijks verkeer geen ziekmakende virale overdracht verwacht hoeft te worden als deze geen klachten heeft of binnen korte tijd na de test ontwikkelt. De zogeheten ‘viral load’ is dan te laag om anderen ziek te maken.
Samengevat betekent het dat van de overgrote meerderheid van de asymptomatische mensen (mensen zonder klachten) die positief scoren op hun coronatest, geen enkel besmettingsgevaar verwacht hoeft te worden.

Een beleid voeren alsof mensen zonder klachten (= asymptomatisch)
wel een besmettingshaard zouden vormen, is niet medisch-wetenschappelijk te onderbouwen.

Onze conclusie:

de uitslag van een PCR-test kan géén basis zijn voor vrijheidsbeperkende maatregelen in het kader van de pandemiebestrijding

Het Artsen Collectief bepleit dat we stoppen met het bijhouden en dagelijks communiceren van het aantal positieve PCR-testen, maar enkel gaan kijken naar het aantal werkelijk zieke mensen (ziekenhuisopnames) en het beleid daar op af te stemmen.

 

Een goed voorbeeld hiervan is het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) dat informatie verzamelt van veertig huisartsenpraktijken, verspreid over Nederland. Deze geselecteerde huisartsen houden vanaf begin 2020 bij hoeveel patiënten zich presenteren met griepachtige klachten, waarna vervolgens de ziekteverwekker wordt bepaald. Aan de data is af te lezen dat Covid-19 infecties al enige tijd niet voor veel last zorgen. De huisartsen zien op dit moment vooral mensen met het RS-virus.

En verder:

  • blijf thuis als je ziek bent
  • test alleen bij klachten en na beoordeling van een arts

 

Meer informatie:

 

Spread the love
Steun ons, word vriend!
Vind u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en ontvangt u 10% korting op artikelen in onze webshop. Daarnaast blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.