DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseSpanishTurkishArabic
  • ondersteund door 42.928 vrienden
  • waarvan 2.713 geverifieerde medisch professionals

jun 16, 2021

Waarom de mondkapjesplicht per direct afgeschaft moet worden

jun 16, 2021

Het verplicht dragen van mondkapjes blijkt grote nadelen te hebben voor mens en milieu – mogelijk met onomkeerbare schade tot gevolg, schrijft immunoloog dr. Carla Peeters

Nederlanders dragen nu al ruim een half jaar regelmatig of altijd een (niet)medisch mondkapje. Tot 1 september (**) aanstaande blijft het verplicht om een mondkapje in openbare ruimten te dragen. Waarom het verplicht blijft, is niet duidelijk. Een begrijpelijke verklaring ontbreekt.

Het nut van het dragen van een (niet)medisch mondkapje door gezonde mensen staat al lange tijd ter discussie. Er is te weinig wetenschappelijke onderbouwing voor en het geeft schijnveiligheid. In oktober vorig jaar, nam de roep om een mondkapjesplicht vanuit de bevolking toe. Onder het mom van ‘ook al draagt het niet veel bij, alle beetjes helpen’, heeft het kabinet een mondkapje verplicht gesteld.

Wereldwijd worden 3,4 miljard wegwerpmondkapjes gebruikt. Tot op heden is er geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een mondkapje de overdracht van een virus kan tegenhouden. Daartegenover staat een toenemend aantal wetenschappelijke artikelen die de grote schade voor mens en milieu aantonen. Bij onderzoek van de mondkapjes zijn toxische stoffen, kankerverwekkende stoffen en zware metalen aangetroffen. De plastics en andere toxische stoffen komen in het milieu met schadelijke gevolgen voor de gezondheid en het milieu.

In Duitsland oordeelde de rechter dat de mondkapjesplicht ongrondwettig en nutteloos is. Eén van de deskundigen getuigde dat het mondkapje voor kinderen een significante bedreiging vormt voor hun welzijn en algemene ontwikkeling door verstoring van de non verbale communicatie. Daarnaast waarschuwde hij voor de ‘maskermond’, gekenmerkt door tandbederf, slechte adem en ontsteking van het tandvlees.

De mondkapjes zelf kunnen een haard van bacteriën zijn met bacteriële co-infecties tot gevolg. Andere potentiële gevaren van het dragen van mondkapjes zijn blijvende neurologische schade door verminderde zuurstof en het vergroten van het risico op longkanker door lagere luchtwegdysbiose. Bij hoge temperaturen, kunnen mondkapjes leiden tot dehydratie, versnelde hartslag en andere hitte gerelateerde problematiek.

Op grond van voorgaande gegevens, pleit dr. Carla Peeters voor een herbezinning en voor directe intrekking van de wet mondkapjesplicht. De belangrijkste preventie voor COVID-19 is bij klachten thuisblijven en het versterken van het immuunsysteem.

(**) Vrijdag 18 juni 2021 volgt het besluit van het demissionair kabinet of de mondkapjesverplichting eerder (deels) wordt losgelaten.

Bron: https://www.hpdetijd.nl/2021-06-13/waarom-de-mondkapjesplicht-per-direct-afgeschaft-moet-worden/

Meer lezen over het standpunt van het Artsen Collectief omtrent mondkapje >

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.