apr 16, 2021

Was u gezonder vóór of ná de lockdown?

apr 16, 2021

Artsen Collectief steunt campagne Sportscholenopen.nl :

Honderden sportcentra voeren campagne om sportscholen te openen. Ze wijzen met steun van de ruim duizend artsen van het Artsen Collectief op de enorme gezondheidsschade die voortkomt uit het kabinetsbeleid om de deuren gesloten te houden. Schade die vele malen groter is dan Covid-19 ooit zou kunnen veroorzaken. “Het kabinet handelt onverantwoord en onvoldoende doordacht voor de lange termijn”, aldus bestuurslid en internist Evelien Peeters van het Artsen Collectief. In de op 14 april gelanceerde campagnevideo benadrukt Peeters dat sport- en fitnesscentra juist een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van ernstige corona. “Mensen worden ongezonder door de lockdown. Open de sportscholen en fitnesscentra. Vandaag nog!”

Al in de zomer van 2020 was bekend dat een lockdown ervoor zorgt dat mensen ongezonder gaan eten en minder gaan bewegen. Hierdoor zijn veel mensen zwaarder geworden en fysiek minder fit, wat de kans op suikerziekte en hoge bloeddruk vergroot. Mensen met deze aandoeningen hebben als ze ziek worden veel meer risico op een ernstiger beloop van Covid-19.
Het Artsen Collectief vindt het daarom erg belangrijk om mensen te ondersteunen bij het gezonder worden en gezond blijven: “Inactiviteit en sociale isolatie verzwakken het afweersysteem en dat geeft meer risico op ziek worden. Het overgrote deel van de mensen dat erg ziek is geworden, had een minder goede algemene conditie. Door te sporten, mensen te ontmoeten, geef je je immuunsysteem een boost. Sporten en bewegen is ontzettend belangrijk.”

Bewegen bevordert gezondheid

Sportscholen en fitnesscentra voorzien 3,2 miljoen mensen in de mogelijkheid om voldoende te bewegen en daarmee hun gezondheid te bevorderen. Iedere dag dat hun deuren nog langer gesloten blijven, wordt de gezondheidscrisis alleen maar groter. Het Artsen Collectief pleit er daarom samen met de sportscholen en fitnesscentra voor om hen juist onderdeel te laten zijn van de oplossing en vandaag nog de sportscholen te openen.

Ander coronabeleid

Het Artsen Collectief vindt de huidige beleidslijn gevaarlijk en pleit voor het overstappen op een (risicogestuurd) beleid waarbij gezonde mensen hun vrijheid terugkrijgen en kwetsbare mensen op basis van vrijwilligheid zo goed mogelijk bescherming wordt geboden. Mensen met klachten moeten verzocht worden thuis te blijven. Mensen zonder klachten dienen geen maatregelen opgelegd te krijgen en niet te worden getest.

Over Stichting Artsen Covid Collectief
De Stichting Artsen Covid Collectief is een onafhankelijke organisatie van artsen en medisch professionals, met als missie om vanuit een helder ethisch kompas een klimaat te creëren met respect voor ieders mening en gevoel, op basis van gelijkheid, waarin de veerkracht van mensen, hun (keuze)vrijheid, zelfbeschikkingsrecht en eigen regie voorop staan. Ons motto is daarbij: van angst naar vertrouwen. Vandaaruit roepen we op tot het stimuleren  van gezond gedrag en tot een weloverwogen en transparante aanpassing van het huidige Covid-19 beleid op basis van voortschrijdend inzicht.

www.artsencollectief.nl    #vanangstnaarvertrouwen

www.artsencollectief.nl/sportscholen-open/

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.