jan 7, 2022

Jona Walk: “We moeten helder hebben wat de doelstelling is van vaccineren”

jan 7, 2022

Corona-marathonuitzending De Nieuwe Wereld

Op 30 december zond De Nieuwe Wereld de coronamarathon uit. In deze vier uur durende uitzending ontvingen de gespreksleiders verschillende gasten aan tafel zoals professor klinische psychologie Mattias Desmet, immunoloog en vaccinoloog prof. dr. Theo Schetters, lector-onderzoeker gezondheidswetenschappen Sam Brokken, huisarts Lieneke van de Griendt  en  Jona Walk, gepromoveerd op vaccinimmunologie en internist in opleiding.

Een aantal interessante citaten die voorbij kwamen tijdens de uitzending:

Jona Walk in gesprek met Theo Schetters, Sam Brokken, Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk (1h.07):
“We moeten helder hebben wat de doelstelling is van vaccineren. Wat probeer je te bereiken met vaccineren?”

“Een vaccinatiegraad van 99% nastreven om de ic’s te beschermen is niet nodig. Er zijn grote groepen bij wie de kans om op de icte belanden zo klein is, bijvoorbeeld mensen onder de 20 jaar, dat dat niet noodzakelijk is.  Het idee dat we een bepaalde vaccinatiegraad moeten behalen ten behoeve van groepsimmuniteit is achterhaald. De gedachte ‘Als we maar iedereen vaccineren dan werkt dat vaccin tegen transmissie en besmettelijkheid’ is allang verworpen en ontkracht door de beschikbare wetenschappelijke data.”

Sam Brokken (1h.14):  “Ik zie geen enkele reden om nu niet de omgekeerde lockdown te doen.”

“De landen met de hoogste vaccinatiegraad zijn verantwoordelijk voor het verschijnen van de meeste mutaties.”

“De omikronvariant komt juist voor bij mensen die twee of drie prikken hebben gehad. Een uitgelezen moment om voor omgekeerde lockdown te gaan. Wanneer je nu de omikronvariant zou loslaten binnen de gezonde populatie, dan heb je binnen de kortste keren op individueel niveau een bescherming. Wanneer je besmet bent geweest met omikron heb je zeer robuuste bescherming, ook tegen de voorgaande varianten.”

De hele marathon is hier terug te kijken:

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.