dec 10, 2021

“Soms zaten we er ook naast. Wat leren we daarvan?”

dec 10, 2021

Lukas Stalpers en Aart Nederveen: “Soms zaten we er ook naast. Wat leren we daarvan?”

Ad Verbrugge van De Nieuwe Wereld-tv gaat in gesprek met Lukas Stalpers, hoogleraar radiotherapie, en Aart Nederveen, hoogleraar MRI-fysica. Beiden zijn van het AMC en roepen tot bezinning bij de medische wetenschap.

“Deze manier van de coronacrisis aanpakken, is zo vanzelfsprekend. De fout ligt niet per se bij de samenstelling van het OMT, maar bij de politicus die alleen maar naar het OMT luistert. Er wordt echt te veel naar het OMT geluisterd. Ook het OMT heeft een belang”, aldus Lukas Stalpers. “Als je bij het OMT gaat werken, dan geloof je in vaccins. Je gaat zakendoen met de vaccinindustrie. Daarom moet je als politicus weten dat dat meespeelt.”

“Het is goed om beter te evalueren wat er gebeurd is. Telkens is er weer een nieuwe maatregel die het probleem gaat oplossen. Er zou ook wel wat meer terug gekeken mogen worden. Was het wel allemaal zo effectief? Weten we zeker dat dit heeft gewerkt? We zijn telkens weer druk met de nieuwe maatregel, maar wat heeft deze wetenschappelijke insteek ons gebracht? Veel, maar soms zaten we er ook naast en wat leren we daarvan?”, zegt Aart Nederveen.

“Artsen en wetenschappers zouden zich meer moeten bezinnen op de invloed van hun vakgebied op de samenleving.”

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.