dec 7, 2021

Raisa Blommestijn: “Wat voor maatschappij willen wij zijn met elkaar?”

dec 7, 2021

Marlies Dekkers gaat in gesprek met rechtsfilosoof, jurist, docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden Raisa Blommestijn over de invloed van de coronamaatregelen op jongeren en de rechtmatigheid van de coronapas. “Dit kan makkelijk de verkeerde kant opgaan.”

“Willen wij ook naar een samenleving straks waar je als jij ongevaccineerd bent de deur misschien helemaal niet uit kan of misschien de gevangenis ingaat? Moet het wel mogelijk zijn om zo’n QR-code op het werk mogelijk te maken? Moeten we het überhaupt willen? Wat zijn de grenzen aan bepaalde grondrechten? Aan welke grondrechten mogen we überhaupt niet  tornen?” Rechtsfilosoof, docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden en jurist Raisa Blommestijn stelt kritische vragen bij het gebruik van de QR-code en zet zich in om de coronapas stop te zetten.

Blommestijn vertelt waarom die QR-code voor haar eigenlijk het belangrijkste is om zich tegen te verzetten: “Als je eenmaal zo’n systeem uitrolt, als je eenmaal die techniek introduceert en mensen wennen eraan, is het heel makkelijk om aan die techniek ook andere zaken te koppelen. We hebben het nu over je vaccinatiestatus, maar misschien gaat het straks ook over andere medische gegevens, of worden je bankgegevens gekoppeld aan die QR-code. We lezen al dingen over CO2-budget:als jij te veel hebt gevlogen gaat jouw scherm ineens op rood. Dit zijn allemaal dingen die in de toekomst ook gekoppeld kunnen worden aan zo’n digitale QR-code.”

“Het komt zo dichtbij, wat gaan we doen met elkaar? Ik denk echt dat het belangrijk is dat mensen de urgentie gaan inzien”, aldus Raisa Blommestijn.

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.