mrt 18, 2022

We mogen weer! Maar voor hoe lang?

mrt 18, 2022

Wat een verademing om weer normaal door het (sociale) leven te kunnen gaan! Het voelt bijna surreëel. En dat heeft een reden. Want ondanks de fijne periode waarin we even mogen ademhalen, dendert de trein van vrijheidsbeperkingen onverminderd door. Als Artsen Collectief zijn we niet gerust op de nabije toekomst en vragen we u allen om aan boord – en alert – te blijven. Wat is er links gaande terwijl u verleid wordt naar rechts te kijken?

Pandemische paraatheid

Het afgelopen jaar werd toegewerkt naar een Europese pandemiewerkgroep. Brussel is zover dat hier in mei over gestemd kan worden. Ondertekening betekent dat bij een volgende infectiedreiging, de nieuw ingestelde Health Assembly for Pandemic Prevention, Preparedness and Response (PPPR) besluit welke maatregelen een land moet opleggen aan zijn bevolking. Maar niet alleen dat. Ook de juridische macht zal bij deze Europese, niet democratisch gekozen groep komen te liggen. Zij zullen toezien op ‘uniforme communicatie, digitale technologieën en datacollectie’. Maar ook ‘voorspellende modellen’ en ‘het tegengaan van misinformatie’.

Lees hier de globale inhoud van het verdrag: An international treaty on pandemic prevention and preparedness – Consilium (europa.eu)

Als grondslag voor coronamaatregelen dienden steeds weer capaciteitsproblemen in de zorg. Het Artsen Collectief is van mening dat een aantal investeringen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren bij het aanpakken van die problemen. Denk aan:

  • betere beloningen en secundaire arbeidsvoorwaarden voor zorgpersoneel,
  • generatiebeleid,
  • flexwerken met zekerheid,
  • autonomie op de werkvloer,
  • afspraken over capaciteit met Duitsland.

Zomaar wat ideeën om de huidige capaciteitsproblemen mee te lijf kunnen gaan en zo het échte probleem – te weinig handen aan het bed – op te lossen. Niet alleen op de korte maar ook op de langere termijn. Over pandemische paraatheid gesproken.

Inlezen?
Hieronder een aantal bronnen om u verder te verdiepen in bovengenoemde ontwikkeling.

Geef uw mening
Deze ontwikkeling richting een Europees gecentraliseerd beleid, maakt dat iedere stem die zichtbaar en/of hoorbaar is op dat vlak ertoe doet. Daarom besteden we graag aandacht aan onderstaande burgerraadpleging. Het onderwerp ervan is vrij reizen, maar in essentie gaat het natuurlijk over de zinloosheid van dit soort maatregelen en de indirecte dwang die ervan uitgaat.

Tot 8 april 2022 heb je de mogelijkheid om feedback te geven. Ga hiervoor naar: Verlenging van de verordening inzake het digitaal EU-covidcertificaat (europa.eu)

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.