sep 6, 2021

Zorgbestuurder Maurice van den Bosch: “Vaccinatie is een recht en geen plicht”

sep 6, 2021

Prof. dr. Maurice van den Bosch, voorzitter raad van bestuur van het OLVG ziekenhuis Amsterdam, is bezorgd over de tweedeling die kan ontstaan tussen (bijvoorbeeld) zorgpersoneel inzake het opvragen van vaccinatiestatus. Hij plaatste zondag 5 september een post op Linkedin na aanleiding van het NOS nieuwsartikel ‘Ziekenhuis wil alleen gevaccineerd personeel laten werken met kwetsbare patiënten‘. Beleid dat zorgt voor een tweedeling is iets dat we volgens hem niet moeten willen. Daarbij benadrukt hij “meest belangrijk: het wetenschappelijke fundament is er niet, gevaccineerde medewerkers kunnen nog steeds overdragen.”

LinkedIn/Maurice van den Bosch: “Vaccinatie is een recht en geen plicht. Al enkele weken is er een beweging aan de gang om het wettelijk mogelijk te maken voor werkgevers om naar de vaccinatiestatus van medewerkers te vragen. De belangrijkste reden hiervoor is dat na het kennen van de vaccinatie status het mogelijk is om alleen gevaccineerde medewerkers in te zetten bij kwetsbare patiënten. Gisteren werd dit standpunt voor het eerst door een ziekenhuis publiekelijk onderschreven 👉🏼Zie NOS nieuwsartikel ‘Ziekenhuis wil alleen gevaccineerd personeel laten werken met kwetsbare patiënten’

De vraag is welke consequenties dit eventuele beleid gaat krijgen. Ik ben zelf gevaccineerd en ons ziekenhuis liep voorop in het vaccineren van personeel, omdat vaccineren, zoals bekend is, de medewerker zelf beschermt tegen een ernstig ziektebeloop van een corona-infectie. Hierbij hebben we aan onze mensen vertrouwd en vaccineren aangeboden als een recht, en daarmee gelukkig een hoge vaccinatiegraad tussen de 80-90% gehaald.

Wat ook bekend is (helaas) is dat vaccineren niet beschermt tegen transmissie. Dat wil zeggen: gevaccineerden zijn net als niet-gevaccineerden in staat om het virus over te dragen. 👉🏼 Zie nieuwsartikel The Guardian: ‘Jabbed adults infected with Delta ‘can match virus levels of unvaccinated’. Dit betekent dat alleen “inzet van gevaccineerden bij kwetsbare patiënten” zelfs kan resulteren in schijnveiligheid.

Veel belangrijker in zorg en ziekenhuizen is het respecteren en handhaven van de regels in het contact met patiënten. Waarbij handen wassen, 1.5m afstand, mondneusmakser in binnenruimten en bescherming zoals isolatiejassen en FFP2 maskers bij Covid verdachte patiënten, bekende voorbeelden zijn. Zo hebben onze toppers, onze medewerkers, met elkaar het afgelopen jaar uitstekend voor alle patiënten, ook de meest kwetsbare gezorgd!

Het bekend maken van de vaccinatiestatus is de eerste stap op weg naar een tweedeling van onze dierbare zorgprofessionals. Dat moeten we ons goed realiseren en niet willen. Daarnaast en meest belangrijk: het wetenschappelijke fundament is er niet. Gevaccineerde medewerkers zijn namelijk wel voor zichzelf beschermd, maar kunnen nog steeds overdragen. Hoe je samenwerkt en beschikbaarheid van beschermingsmiddelen is dus veel belangrijker.

Tot slot: We hebben alle professionals hard nodig voor het werk dat ons wacht! Gisteren werd duidelijk hoe de situatie zich in de UK ontvouwt, medewerkers stemmen met hun voeten en verlaten de zorg. 👉🏼 Zie nieuwsartikel The Guardian: ‘Care workers in England leaving for Amazon and other better-paid jobs’.  Laat ons dat nooit gebeuren!”

Bron: https://www.linkedin.com/posts/mauricevandenbosch_care-workers-in-england-leaving-for-amazon-activity-6840164905069383680-Yvra

 

Het Artsen Collectief vindt het hard nodig dat topmannen zoals Maurice van den Bosch zich uitspreken. Iedereen heeft recht op een vrije keuze. Zonder drang of dwang. Gezondheidsdiscriminatie dient te allen tijde voorkomen te worden!

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.