jun 10, 2021

Als voldoende mensen zijn gevaccineerd beschermt dat de ongevaccineerden die jonger zijn dan 16 jaar

jun 10, 2021

Massavaccinatie kan de huidige Covid-19-pandemie beteugelen door personen te beschermen die tegen de ziekte zijn ingeënt en mogelijk de kans op overdracht naar personen die niet zijn gevaccineerd te verlagen. De hoge effectiviteit van het breed toegediende BNT162b-vaccin van Pfizer-BioNTech bij het voorkomen van niet alleen de ziekte, maar ook infectie met SARS-CoV-2, maakt een effect op populatieniveau waarschijnlijk, cruciaal voor de uitroeiing van ziekten. Dit effect is echter moeilijk waar te nemen, vooral in het licht van de sterk fluctuerende epidemische dynamiek. Door vaccinatiegegevens en testresultaten te analyseren die zijn verzameld tijdens de snelle uitrol van vaccins in een grote populatie van 177 geografisch gedefinieerde gemeenschappen, vinden we dat de vaccinatiegraad in elke gemeenschap wordt geassocieerd met een aanzienlijke latere afname van infecties bij een cohort van personen jonger dan 16 jaar, die niet zijn gevaccineerd. Gemiddeld daalde voor elke 20 procentpunt van de personen die in een bepaalde populatie zijn gevaccineerd, de positieve testfractie voor de niet-gevaccineerde populatie ongeveer twee keer. Deze resultaten leveren observationeel bewijs dat vaccinatie niet alleen individuen beschermt die zijn gevaccineerd, maar ook kruisbescherming biedt aan niet-gevaccineerde personen in de gemeenschap. Bron:‎ Community-level evidence for SARS-CoV-2 vaccine protection of unvaccinated individuals | Nature Medicine

Lees hier het standpunt van het Artsen Collectief omtrent vaccinatie > Vaccinatie – Artsen Covid Collectief (artsencollectief.nl)

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.