dec 13, 2021

Apotheek die Ivermectine levert krijgt onaangekondigd inspectiebezoek

dec 13, 2021

Afgelopen week kreeg apotheker Arjen Ypma onaangekondigd bezoek van de Inspectie voor Volksgezondheid en Jeugd (IGJ). De inspecteurs wilden naar aanleiding van het bezoek alle namen van artsen die Ivermectine hebben voorgeschreven. Apotheek vanNoord levert de medicijnen voor zelfzorgcovid19.nl, waaronder Ivermectine. Zoals bekend, onderdrukt de IGJ deze vorm van vroegbehandeling bij Covid-19. Het verslag van Arjen Ypma:

“Ineens stonden twee inspecteurs in de apotheek. Ze zeiden dat ze voor een inspectie kwamen en vroegen om de apotheker. Ik dacht: dit is het moment. Natuurlijk had ik er wel op gerekend dat ik ooit een inspectiebezoek zou krijgen en dan ineens is het zo ver. Ik leidde ze door de apotheek, langs een tafel waar wel vijftig doosjes Ivermectine op stonden. Ze liepen er straal langs, wellicht hadden de inspecteurs geen idee hoe een doosje Ivermectine eruitzag. Vervolgens hebben we ruim twee uur een niet onaangenaam gesprek gehad, waarin ik transparant mijn handelen heb toegelicht.

 

Vroegbehandeling volgens de regels

Onze apotheek is sinds juni leverancier voor medicijnen voor vroegbehandeling van Covid-19, waaronder Ivermectine. Dat moet volgens bepaalde regels: de patiënt moet op de juiste wijze geïnformeerd worden en er moet overleg zijn tussen arts en apotheker. Daar houden we ons keurig aan en we volgen de patiënt nog een tijdlang. Door het regelmatige overleg tussen de artsen en apotheker (farmacotherapeutsch overleg – FTO) hebben we inmiddels veel ervaring opgebouwd met vroegbehandeling.

Voordat we begonnen met het leveren van Ivermectine, heb ik het Consortium Onderzoek Huisartsengeneeskunde benaderd om een wetenschappelijk onderzoek op te zetten naar de behandeleffecten, maar ik kreeg geen reactie. ‘Dan doen we het maar zelf’, dacht ik. Iedere patiënt die via ons medicatie krijgt voor vroegbehandeling, bellen we na twee weken en nemen dan een vragenlijst af. Ik heb zelf de eerste 150 casussen gedaan, waarna ik vanwege de grote hoeveelheid werk een extra assistente heb ingehuurd.
Een meerderheid van de patiënten blijkt binnen enkele dagen volledig op te knappen. Onze patiënten zijn er heilig van overtuigd dat ze zijn genezen door de Ivermectine. Ik ben iets voorzichtiger, we hebben geen dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek gedaan. Wij kunnen met ons eigen onderzoek dus niet bewijzen dat die patiënten zonder Ivermectine minder snel waren opgeknapt. Internationaal is er wel veel dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek naar Ivermectine gedaan en die resultaten geven 65% afname van ziekenhuisopname en sterfte bij vroegbehandeling (http://www.ivmmeta.com).

De inspecteurs willen nu alle Ivermectine-, Hydroxycholoroquine- en Azitromycine-recepten hebben. Daar staan de namen op van de voorschrijvende artsen. Wat willen ze daarmee? Ja, ze kunnen vijftien artsen aan de paal nagelen. Maar de eventuele rechtszaken daarover zie ik met vertrouwen tegemoet. Wij helpen mensen op professionele wijze en houden ons aan de wet.

“De eerste lijn (huisartsenzorg) zou juist een buffer moeten zijn
voor de ziekenhuizen, zoveel mogelijk opnames voorkomen”

Ik merk dat de groep artsen en apothekers in beweging komt. Meerdere collega’s die ik spreek hebben vragen over het coronabeleid. Op dit moment worden artsen door de richtlijnen van hun eigen beroepsgroep behoorlijk buitenspel gezet en kunnen niet veel doen voor een coronapatiënt. Ja, een verslechtering afwachten en dan naar het ziekenhuis sturen. De eerstelijn (huisartsenzorg) zou juist een buffer moeten zijn voor de ziekenhuizen, om zoveel mogelijk opnames voorkomen. Dinsdag 14 december hebben we een gesprek met het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) waarbij ik deze boodschap wil overbrengen. Ik hoop dat de NHG zijn standpunt ten aanzien van Ivermectine zal gaan bijstellen.

 

Verlichten ziekenhuisdruk

Één van de inspecteurs vroeg of ik nog steeds Ivermectine zou leveren als we het kort geding verliezen. Ik heb geantwoord dat we gewoon doorgaan zolang er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs komt dat het niet zou werken of nadelig zou kunnen zijn voor de patiënt. De praktijk wijst tot nu toe uit dat de eventuele bijwerkingen mild zijn. De artsen die voorschrijven zijn professionals die weten wat ze doen. De patiënten zijn meestal goed op de hoogte en betalen de behandeling zelf. Ik begrijp de inhoudelijke redenen van de Inspectie niet goed om bovenop die vroegbehandeling te gaan zitten. Alle mogelijkheden die de druk op de ziekenhuizen kunnen verlichten zouden toch moeten worden aangegrepen?”

Apotheek vanNoord krijgt veel verzoeken om Ivermectine te bestellen. Deze apotheek levert echter alleen op recept, aan zieke mensen via zelfzorgcovid19.nl.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.