dec 23, 2023

Blckbx belicht mogelijke risico’s van foute eiwitvorming door mRNA vaccins

dec 23, 2023

In de uitzending van 20 december 2023 deelt moleculair bioloog en publicist Maarten Fornerod zijn inzichten over de potentiële risico’s van mRNA vaccins, met name gerelateerd aan de productie van foute eiwitten. Dit naar aanleiding van ons artikel mRNA-vaccins kunnen ook leiden tot aanmaak van vreemde eiwitten. Fornerod legt uit dat de codering van deze vaccins subtiel verschilt van de codering waar cellen al miljarden jaren aan gewend zijn, wat kan leiden tot incorrecte lezing door de cel.

De exacte frequentie van deze fouten is nog onbekend, maar het lijkt voldoende om in 23% van de gevallen een immuunreactie tegen een ‘fout’ eiwit te veroorzaken. Hoewel de gevolgen nog niet volledig zijn vastgesteld, pleit Fornerod voor het voorzorgsprincipe: het is raadzaam om deze vaccins pas te gebruiken na uitvoerige, onafhankelijke veiligheidsstudies met lange termijn follow-up.

Fornerod benadrukt tevens dat bij genetische medicijnen een verhoogd bewustzijn en voorzichtigheid geboden is vanwege vanwege “te verwachte onverwachte bijwerkingen”.

Bekijk de volledige uitzending hier:

Referentie

  1. Mulroney, T.E., Pöyry, T., Yam-Puc, J.C. et al. N1-methylpseudouridylation of mRNA causes +1 ribosomal frameshifting. Nature (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06800-3.
Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.