sep 27, 2021

‘Bouw natuurlijke immuniteit op tegen corona’

sep 27, 2021

Stichting Artsen Covid Collectief: ‘Bouw natuurlijke immuniteit op tegen corona’
Vandaag (27 september 2021) in het Nederlands Dagblad (zie online of pdf)

Het Nederlandse coronabeleid moet op de schop: blijf bepaalde risicogroepen beschermen maar laat verder alle maatregelen los, zodat de bevolking een natuurlijke immuniteit kan opbouwen. Dat stelt internist Evelien Peeters (e.a.) namens de Stichting Artsen Covid Collectief:

Voor de regering hebben we geen leuke boodschap: er zijn geen 2,5 miljoen Nederlanders niet-beschermd tegen het coronavirus, maar het zijn er 17,4 miljoen. De immunologische bescherming die we in de loop van ons leven hebben opgebouwd is tijdelijk. Nu of in de toekomst, voor het eerst of opnieuw – iedere Nederlander kan besmet raken met het coronavirus.

 

Bescherming

Het goede nieuws is dat een besmetting nog geen ziekte hoeft te betekenen en de kans op ernstige ziekte klein blijft. De beste bescherming tegen een toekomstige coronainfectie ontstaat na het doormaken van een natuurlijke infectie. De afweer die met natuurlijke immuniteit ontstaat is zelfs een veelvoud van de bescherming die de huidige coronavaccins kunnen geven.

Het coronabeleid moet om, zoals in Engeland en Denemarken reeds is gebeurd.

De coronavaccins geven weliswaar bescherming tegen een toekomstige infectie, maar dat effect blijkt tijdelijk. In Nederland gaat het vooralsnog goed, maar in een land als Israël is de bescherming tegen besmetting afgezakt tot ongeveer veertig procent. Met de komst van nieuwe varianten en doordat de hoeveelheid antilichamen bij gevaccineerden snel afnemen gaan veel onderzoekers ervan uit dat de coronavaccins over enige tijd helemaal geen bescherming meer zullen geven tegen besmetting. In Israël is dat al goed te zien; ondanks de strenge maatregelen en een hoge vaccinatiegraad kampt het land met een hoog aantal positieve tests en een toename van het aantal ziekenhuisopnames, met nu nog relatief veel ongevaccineerden.

 

Coronastrategie

Het demissionaire kabinet heeft vaccinatie tot de kern van zijn coronastrategie gemaakt. Dit kan zinvol zijn voor een deel van de risicogroepen, met name voor de oudere mensen met obesitas en chronische hart- of longaandoeningen. Voor de rest van de bevolking is het voordeel twijfelachtig, zeker als een prijs betaald moet worden in de vorm van bijwerkingen, zoals aandoeningen van de hartspier, stollingsstoornissen en spierverlammingen. De bijwerkingen op middellange en lange termijn zijn nog niet bekend.

Dit onzekere perspectief is wellicht acceptabel voor mensen op hoge leeftijd of met bijkomende ernstige ziekte, maar niet voor jongere, gezonde mensen, laat staan kinderen. Wat dreigt is een situatie waarbij gezonde mensen, die geen groot risico lopen op ernstige COVID-19, een serie vaccins krijgen die coronabesmetting niet kunnen voorkomen, maar door stapeling van het risico op bijwerkingen juist gezondheidsproblemen veroorzaken. Als dit scenario zich ontvouwt, creëren de vaccins meer gezondheidsproblemen dan ze voorkomen.

 

Geen overdracht

Daarnaast kiest het kabinet voor een coronapas om als burger toegang te krijgen tot binnenruimtes, zoals restaurants. Het nut van deze maatregel staat of valt met de zekerheid dat iemand geen virus kan overdragen. Dit is echter biologisch gezien een niet-bestaande situatie.

Waar mensen in de buurt van elkaar verblijven vindt overdracht van virussen plaats. Nu is aangetoond dat de bescherming door de vaccins snel afneemt, blijkt dat gevaccineerden ook anderen kunnen besmetten. Mensen met een zwakkere afweer, zoals bij oudere mensen, hebben soms geen enkele immuunreactie na vaccinatie, waardoor zij ook geen bescherming ontwikkelen. De coronapas zal geen effect hebben op de besmettingen, omdat ze potentieel ziekmakende virusoverdracht niet kan uitsluiten. De pas geeft alleen schijnveiligheid.

De regering wil meer van hetzelfde – meer maatregelen en meer vaccins – waarvan we op grond van de behaalde resultaten, in Nederland en veel buitenlanden, kunnen voorspellen dat het uitloopt op een herhaling van zetten: geen effect op de besmettingen of de ziekenhuisopnames, wel de nevenschade.

Het coronabeleid moet om, zoals in Engeland en Denemarken reeds is gebeurd. Dat betekent: bepaalde risicogroepen blijven beschermen, eventueel met vaccins, maar verder alle maatregelen loslaten, zodat de bevolking natuurlijke immuniteit kan opbouwen.

 

Aldus tien artsen betrokken bij de Stichting Artsen Covid Collectief: Evelien Peeters (internist), Hannah Visser (internist-infectioloog), Cindy Sjaardema (Spoed Eisende Hulp-arts), Marcel Tóth (psychiater), Lidewij Hoorntje (reconstructief chirurg), Frans Kusse (arts integrale geneeskunde), Jan Vosters (arts Maatschappij & Gezondheid (niet praktiserend), oud-GGD-directeur), André Steketee (huisarts), Felix van der Wissel (huisarts) en Bart van Tienen (huisarts)

 

Lees ook ‘Hebben we werkelijk nog een vrije keuze als het gaat om vaccinatie?’ >

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.