jul 12, 2021

Dansen met Janssen geannuleerd

jul 12, 2021

Wanneer de remedie erger is dan de kwaal

De tienduizenden mensen die zich afgelopen weekend verheugd hadden op een festival kregen op het laatste moment teleurstellend nieuws te horen. Het demissionaire kabinet-Rutte zette vrijdag 9 juli jl. een streep door alle vormen van entertainment met live muziek. Ook discotheken en nachtclubs werden gedwongen hun deuren te sluiten.

Het was een forse ingreep, die werd onderbouwd met een medisch verhaal. Daar valt, juist vanuit medisch oogpunt, één en ander tegen in te brengen.

Het kabinet onderbouwde hun besluit door te verwijzen naar de forse stijging van het aantal positieve PCR-testen, vooral onder de jongeren in de leeftijd van 18 – 24 jaar. Die positieve testen staan volgens de brief van het OMT gelijk aan besmettingen met Covid-19.

Volgens het OMT zal de verspreiding onder jongeren de niet-gevaccineerde bevolking en de kwetsbaren bereiken, waardoor “de belasting van de zorg beduidend zal oplopen”.

Jongeren zonder klachten

Na 26 juni jl. is het aantal positieve uitslagen inderdaad spectaculair gestegen. De stijging valt samen met het van start gaan van de ‘versoepelingen’. De jongeren snakten naar vertier en lieten zich massaal testen, om op die manier toegang te krijgen tot de festivals. Goed om te beseffen is dat het gaat om jongeren zonder klachten, bij wie dus het afnemen van een PCR-test volgens een bekende expert zinloos is (zie ook eerdere artikel van ons hierover).
Door de PCR-test af te nemen bij mensen zonder klachten ontstaat een hoog aantal vals-positieve uitslagen, wat volgens recent Duits onderzoek kan oplopen tot 50% tot 70% van alle positieve uitslagen. Tegelijk met de toename van de positieve PCR-testen, nam het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis terecht kwam af. Deze trend heerst al vanaf april dit jaar, het afgelopen week daalde volgens het RIVM het aantal ziekenhuisopnames met Covid-19 met 50% en het aantal IC opnames nam zelfs met 59% af.

De vraag dringt zich op: hoe kan in een week waarin de ziekenhuisopnames met Covid-19 met 50% daalden, de angst voor overbelasting van de zorg een serieus onderwerp van gesprek zijn? Laat staan de basis voor zulke forse maatregelen? Als een daling van 50% van de belasting van de ziekenhuiszorg nog niet voldoende is om even af te wachten, wanneer dan wel?

Nauwelijks risico

Het Artsen Collectief maakt zich sterk voor de positie van jongeren, door voorlichting te geven over de werkelijke risico’s van Covid-19. Zie onder meer onze 10 redenen in de speciale folder voor jongeren. Feit is dat kinderen en jongeren lopen nauwelijks een risico hebben op een ernstige infectie door Covid-19. Doordat zij weinig ziek raken, zijn zij ook geen gevaar voor de verspreiding van het virus. Als zij al anderen besmetten, zijn dat vooral leeftijdsgenoten, geen kwetsbare ouderen.

Als arts leer je tijdens je opleiding dat het medisch beleid in overeenstemming moet zijn met de overige delen: de klachten en symptomen moeten passen bij de diagnose, de diagnose dient weer te matchen met de zwaarte van de behandeling. Bij een ‘ernstige’ diagnose past geen ‘lichte’ behandeling, omdat je de patiënt dan onvoldoende zou helpen. Omgekeerd past bij een ‘lichte’ diagnose geen ‘zware’ behandeling, want een teveel aan behandeling is onnodig belastend voor de patiënt en kan zelfs schade toebrengen.

Bij het Covid-19 jongerenbeleid van het kabinet is deze balans geheel kwijt. Er zijn veel afwijkende testuitslagen, maar er zijn weinig mensen met klachten. Een ernstige infectie komt helemaal weinig voor in deze leeftijdsgroep. Toch wil de overheid alle jongeren vaccineren met een vaccin dat zich nog in onderzoeksfase bevindt en bemoeit het zich met hun bewegingsvrijheid. De verhouding tussen de grootte van het probleem en de reactie daarop is helemaal zoek. De remedie mag nooit erger zijn dan de kwaal.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.