Dick Bijl
Oud-huisarts en epidemioloog
Dick Bijl (1956) studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Na zijn artsexamen werkte hij enkele jaren als arts-assistent inwendige geneeskunde, deed zijn huisartsenopleiding in 1988, en werkte in het Nederlands Astmacentrum Davos, Zwitserland. In 1995 deed hij een opleiding voor epidemioloog met speciale interesse in farmaco-epidemiologie en clinical trials. In 1995 werd hij redacteur van het Geneesmiddelenbulletin en in 2005 werd hij er hoofdredacteur tot juli 2017. Hij werkte tot 2003 als huisarts. In 2006 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift ´Major depression in general pratice´. In 2016 werd hij gekozen tot president van de International Society of Drug Bulletins (ISDB). Thans werkt hij als zzp-er. Over onderwerpen die met medicatie te maken hebben geeft hij lezingen, cursussen, en schrijft er artikelen en boeken over. Bijl is auteur van enkele honderden artikelen en van Het pillenprobleem (2018, herziene uitgave 2020), Antidepressiva en depressie (2019) en Griep (2020).
Motivatie voor steun aan de Stichting
De overeenkomsten tussen de pandemie van de Mexicaanse griep en de huidige pandemie zijn treffend maar vooral schokkend. Grootschalige incompetentie op het gebied van communicatie, een ongebreideld en niet-gefundeerd geloof in medicijnen en vaccins, het vertrouwen op belangenverstrengelde specialisten en het faciliteren van medische experimenten in de bevolking. De overheid en bestuurders hebben niets geleerd. Dat kan dus wel beter.
Covid-19 gerelateerde publicaties
• Dick Bijl. Griep Prikken, slikken of heel voorzichtig nietsdoen. Utrecht, uitgeverij De Graaf, 2020.
• Dick Bijl, Peter Gøtzsche. Remdesivir: onbeduidende en klinisch irrelevante uitkomsten. Ned Tijdschr Geneeskd: Remdesivir: ‘eerste medicijn’ tegen covid-19 | Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (ntvg.nl)
• D. Bijl. Betere onderbouwing nodig voor experimenteren met medicijnen. Ned Tijdschr Geneeskd 30 maart 2020.
• Vaccins en medicijnen te vroeg op de markt brengen kan levens kosten. Dick Bijl Opinie Het Parool, 21 maart 2020.