mei 21, 2022

OP Z’N KOP: Professor doet oproep aan kabinet: ‘Evalueer coronabeleid eens wat vaker’

mei 21, 2022

Professor Eline van den Broek van de University of Vermont verbaast zich over bepaalde keuzes die het kabinet in het coronabeleid heeft gemaakt en bovenal dat er na afloop niet wordt geëvalueerd of het beleid aangepast moet worden.

In plaats daarvan blijven we aanmodderen met oude maatregelen die niet effectief zijn: “In een democratie mag de overheid daar verantwoordelijk voor worden gehouden.”

Bekijk fragment hieronder, of luister hier de hele aflevering. 

“We hebben een heel leger aan wetenschappers maar er wordt in Nederland gewoon niet geëvalueerd op het beleid en dat vind ik heel merkwaardig”, zegt ze in de nieuwe aflevering van Op z’n Kop met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Ze pleit er dan ook voor om meer wetenschappers bij die discussie te betrekken.

Volgens Van den Broeke hebben de maatregelen een disproportioneel effect gehad op sommige groeperingen. Dat is internationaal bevestigd. Bovendien is er sprake van ‘gezondheidsschade’: “In de praktijk is er heel veel uitgestelde zorg. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in kankerdiagnoses die zijn gemist, wat weer gevolgen heeft voor de behandeling. Niet alleen nu, maar ook op de langere termijn.”

Ook blijven we in Nederland vasthouden aan oude maatregelen, terwijl we inmiddels veel meer informatie hebben dan aan het begin van de pandemie: “Rutte zegt steeds we moeten veel beslissingen nemen op basis van weinig informatie. Daar komt hij nu niet meer mee weg. Als je steeds dezelfde beslissingen in het coronabeleid blijft nemen, terwijl je inmiddels veel meer informatie zou moeten hebben. Dat is op zijn minst opmerkelijk en een groot verschil met Amerika”, aldus Van den Broeke.

Luister hier naar de hele aflevering van OP Z’N KOP >

Bekijk hier de uitzending van De Nieuwe Wereld met Eline van den Broek.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.