jun 22, 2021

’Gezonde tieners inenten is de omgekeerde wereld’

jun 22, 2021

Bron: Telegraaf, De Kwestie, 22 juni 2021 (pdf en online)

OPINIE Vijf medici Artsen Covid Collectief

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om kinderen van 12 tot en met 17 jaar uit medisch-risicogroepen te vaccineren met Pfizer tegen Covid-19. Het wachten is nu op een advies over het inenten van gezonde kinderen vanaf 12 jaar. Een groep medici is hier zeer bezorgd over.

De kans dat gezonde kinderen ernstig ziek worden van Covid-19 is zeer klein. Het risico te overlijden is nagenoeg nul. De overgrote meerderheid krijgt meestal geen of slechts milde klachten. Het Europees medicijnagentschap (EMA) heeft de coronavaccins voor volwassenen een ‘voorwaardelijke’ goedkeuring gegeven ’uit noodzaak’. Voor gezonde kinderen is er echter geen enkele noodzaak. Zij hebben evenmin een belangrijk aandeel in de verspreiding van het coronavirus, meldt ook een recente editorial in de vooraanstaande British Medical Journal.

Moeten we gezonde kinderen met een heel leven voor zich gaan vaccineren om mogelijk kwetsbare ouderen te beschermen? Jaap van Dissel stelt dat het vaccineren van kinderen zou kunnen helpen om het R-getal te verlagen. Epidemioloog en kinderarts dr. Patricia Bruijning (UMC Utrecht) zei hierover in Het Parool (7 juni): ,,Je moet kinderen vaccineren als dat voor henzelf voldoende nut heeft, niet enkel omdat het de R-waarde onder de 1 houdt.”

Wij zijn het hartgrondig eens met collega Bruijning. Nog nooit is in Nederland grootschalig een vaccin aan kinderen gegeven waarbij zij zelf niet direct baat hadden. Als kinderen voor het eerst in de historie worden gevaccineerd ’voor een ander’, dient de veiligheid onomstotelijk vast te staan. Maar de veiligheidsdata, en daarmee die zekerheid, zijn er nog niet.

Bijwerkingen

EMA heeft het Pfizer-vaccin ‘voorwaardelijk’ goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar op basis van één onderzoek. Daarin zijn slechts duizend gevaccineerde tieners vergeleken met duizend ongevaccineerde controles. Het veiligheidsonderzoek beperkte zich tot slechts twee maanden. Het onderzoek was daarmee veel te kort en te beperkt om eventuele bijwerkingen op (middel)lange termijn op te kunnen sporen. Over mogelijke schade op de lange duur tasten we zelfs volledig in het duister.

En dit terwijl de drama’s door het Mexicaanse griepvaccin helaas nog in het geheugen staan gegrift. Na de vaccinatiecampagne van 2009 ontwikkelden ook verschillende Nederlandse kinderen narcolepsie, een invaliderende ‘slaapziekte’. Het was een bijwerking die pas gaandeweg aan het licht kwam. Zoals nu myocarditis, ofwel ontsteking van de hartspier, ineens een bijwerking lijkt te zijn van het Pfizer-vaccin bij jongeren.

Gok

Laten we geen gok nemen met de gezondheid van onze kinderen om de R-waarde onder de 1 te houden. Zij hebben al te veel moeten opofferen de afgelopen anderhalf jaar en de jeugd is de toekomst. Laten we hen niet als ‘schild’ gebruiken: wij moeten onze kinderen beschermen, en hun lichamelijke integriteit niet opofferen voor volwassenen. Dat is de omgekeerde wereld.

Gezondheid

En laten we evenmin een gok nemen met het rijksvaccinatieprogramma. Door kinderen bloot te stellen aan een vaccin waarvan mogelijke nadelige effecten nog onvoldoende in kaart zijn gebracht, zet je niet alleen hun gezondheid op het spel.

Ook het vertrouwen in het rijksvaccinatieprogramma, dat verder uitsluitend bestaat uit vaccins met een echte EMA-goedkeuring (geen ‘noodvergunningen’), kan worden geschaad.

In Duitsland is men verstandig. Daar heeft het wetenschappelijk adviesorgaan STIKO afgeraden om  gezonde kinderen vanaf 12 jaar te vaccineren. Onze Gezondheidsraad zou er verstandig aan doen om die lijn te volgen.

 

Hannah Visser, internist infectioloog;
prof. dr. Theo Schetters, vaccinoloog en immunoloog;
Jan Vosters, arts Maatschappij en Gezondheid (n.p.);
André Steketee, huisarts;
Huib Pieter Rutten, huisarts.
Allen verbonden aan het Artsen Covid Collectief. Bij deze stichting zijn 1.559 medici aangesloten.

Lees ook het persbericht “Geen gok nemen met onze kinderen”
Zie ook advies WHO: “Kinderen moeten niet gevaccineerd worden tegen Covid-19”

 

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.