De persconferentie van 26 november is weer geweest. Het demissionair kabinet laat weten dat ‘het ingrijpt met strengere maatregelen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen’. De medici van het Artsen Collectief herhalen het nog maar eens: “Wij vinden het scha(n)delijk dat het falend zorgbeleid van de afgelopen decennia aangegrepen wordt voor het wederom verder inperken van grondrechten. Het kabinet speelt paniekvoetbal, ontloopt haar verantwoordelijkheid en dwingt mensen tot verregaande maatregelen die de volksgezondheid als geheel geen goed doen.”
Het kabinet zou na ruim 1,5 jaar toch echt moeten kunnen concluderen dat het coronavirus een virus is waar we mee moeten leren leven en dat deze crisis vooral een zorgcrisis is. Welke politieke keuzes ook worden gemaakt, feit is dat ons zorgstelsel kraakt in zijn voegen. Het enorm hoge ziekteverzuim en personeelstekort spreken boekdelen. Dát moet worden aangepakt, maar het kabinet luistert niet naar de talrijke oplossingsrichtingen die door allerlei artsen, zorgpersoneel en wetenschappers worden aangedragen. Zo houdt onze demissionaire regering het argument ’we doen het voor de zorg’ onrechtmatig in stand en legt het oplossen van het personeelsprobleem neer bij de samenleving.
Minder dan 1% op de intensive care
Ja, mensen kunnen helaas ziek worden van het coronavirus, maar echt niet alle mensen worden ziek en krijgen Covid-19, of komen in het ziekenhuis terecht. Het overgrote deel ervaart geen tot weinig ziektelast. En dat zeggen we met alle respect naar de mensen die worden geraakt. Van de mensen die erger ziek worden, komt slechts een klein deel (minder dan 5%) in het ziekenhuis te liggen, minder dan 1% heeft ic-zorg nodig. Veelal zijn het – gevaccineerd of ongevaccineerd – nog steeds oudere mensen en/of mensen met onderliggend lijden, ook al ligt de focus van de media op de uitzonderingen. De ic-arts Armand Girbes brengt de cijfers terecht in perspectief: “We moeten dingen wel in proporties blijven zien, ook met het oog op de toekomst. Het aantal mensen op de intensive care is relatief klein op zeventien miljoen Nederlanders.”
Hoe dan wel?
Het Artsen Collectief roept op tot gezond medisch verstand. We zitten net als andere jaren in een griepseizoen en we hebben een enorme personeelscrisis in de zorg. Laten we dáár op inzetten! ‘Geld is het probleem niet’, zei demissionair minister De Jonge. Besteed die miljarden dan aan het zorgprobleem en niet aan handhaving van weinig transparant tot stand gekomen en slecht geëvalueerde coronamaatregelen. Maatregelen waarvan nú al de maatschappelijke schade zichtbaar is. Ondanks alle coronamaatregelen lijken we in een nog grotere crisis te komen dan vorig jaar rond deze tijd.
Daarom:
- Kijk naar flexibele personeelsinzet van (ic-)verpleegkundigen, doorstroomlocaties en zorg voor gecentraliseerde covidzorg
- Kies daarnaast voor het promoten van een goede leefstijl om het immuunstelsel van de mensen te ‘boosten’
- Geef aandacht aan goede ventilatie
- Sta vroegtijdige medicatie toe en beboet geen (huis)artsen die hun patiënten willen behoeden in het ziekenhuis te belanden
- Informeer mensen over het belang van vitamine C en D, zink en selenium
- Stimuleer beweging en ontspanning
- Blijf met elkaar in contact, verminder de angst en krijg weer vertrouwen: in het lichaam en in elkaar
2G is uitsluiting – medische zorg maakt geen onderscheid tussen mensen
Het moge het demissionair kabinet nu toch wel duidelijk zijn dat ‘vaccinatie als enige oplossing om uit deze crisis te komen’, niet werkt. Idem de automatische reactie om veiligheid te zoeken in ingrijpende, verplichtende, vrijheidsbeperkende maatregelen en lockdowns. Die zijn juist onderdeel van het probleem. Het Artsen Collectief heeft daarbij grote zorgen over het 2G-wetsvoorstel dat volgende week wordt behandeld in de Tweede Kamer. De verscherping naar het 2G-systeem benadrukt de splitsing in de samenleving. 2G betekent dat iemand die gevaccineerd is of binnen zes maanden geleden Covid-19 doormaakte én daar een code van laat zien, overal naar binnen mag. Iemand die niet gevaccineerd is met een negatieve test mag dan niet naar binnen. En dat terwijl het feit is dat vaccinatie na een paar maanden niet meer beschermt tegen virusoverdracht en herinfecties dan in gelijke mate kunnen optreden als bij niet-gevaccineerden (zie div studies: Nature 5/10, Nature 2/11, The Lancet, NEJM).
Vaccineren is een medische handeling en hoort te allen tijde een vrijwillige keuze voor iedereen te zijn, zonder drang of dwang. Het Artsen Collectief is derhalve blij met de duidelijke statements tegen invoering van 2G voor het zorgpersoneel door onder andere het LAD, de FNV en de FMS. Het ontzeggen van toegang tot een normaal sociaal leven op basis van medische gegevens leidt alleen maar tot angst, uitsluiting en schijnveiligheid. En hoewel de scholen vooralsnog open blijven, is het Artsen Collectief verheugd dat het OMT en Unicef zich uitspreken tegen een schoolsluiting om de normale gezonde ontwikkeling van onze kinderen/jongeren te waarborgen. Wij hopen dat al deze instanties bij hun standpunt blijven en meer organisaties, maar ook artsen, wetenschappers, bestuurders en burgers zich duidelijk en openlijk gaan uitspreken tegen het (voorgenomen) coronabeleid.
Zelfbeschikkingsrecht
Laten we samen optrekken om onze democratie te beschermen, want een democratie gaat niet om het volgen of opkomen voor de massa, maar om bescherming van de minderheid in het behoud van lichamelijke integriteit en eigen regie, met respect naar het gehele ecosysteem. Kies daarom met het Artsen Collectief voor een risicogestuurd beleid met maatregelen tegen corona met zo min mogelijk nevenschade, waarbij gezondheid wordt gestimuleerd en waarin (keuze)vrijheid en zelfbeschikkingsrecht voorop staan. En vergeet daarbij niet: blijf gewoon thuis als je klachten hebt!
Het kan anders: artsencollectief.nl/hoedanwel
Lees ook: Stop tot hier en niet verder!