okt 20, 2021

Huisarts Henk de Vos: “Ik zal mijn standpunten blijven uitdragen”

okt 20, 2021

Een maand geleden plaatsten we het persoonlijke verhaal van huisarts Henk de Vos. Hij kreeg te maken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), nadat hij ouders een kritische mail had gestuurd over de vaccinatie van hun kinderen. De Inspectie verweet hem patiënten in verwarring te brengen en te intimideren. Na verschijning van het artikel kreeg Henk enorm veel bijval, niet alleen van zijn patiënten en van collega-artsen, maar ook van honderden onbekenden die hem een hart onder de riem wilden steken. Hij zal zijn standpunten blijven uitdragen. Van de Inspectie ontving hij ondertussen een tweede brief.

“Een maand later kijk ik terug op een warm bad van reacties. Op Facebook en Instagram zag ik honderden positieve berichten en duizenden likes voorbij komen. Maar dat niet alleen, er kwamen veel kaartjes en mails binnen bij onze praktijk en er werden zelfs bloemen bezorgd. Mensen schreven dat zij hun kinderen hadden laten vaccineren, maar achteraf spijt hadden. Zij hadden meer kritische voorlichting willen ontvangen. Wat ik niet verwacht had, was dat veel artsen met wie ik samenwerk hun steun uitspraken, ook van collega’s die voorstander zijn van massavaccinatie. Hoewel we van mening verschillen, vinden zij dat medici hun bezwaren moeten kunnen uiten, zonder daar meteen last mee te krijgen.

Spreek je uit

Achteraf is het nauwelijks voorstelbaar dat ik wekenlang alleen met dit probleem heb rondgelopen. Ik voelde me boos toen ik die brief van de Inspectie kreeg en begon aan mezelf te twijfelen. Had ik echt iets verkeerds gedaan? Nu weet ik beter, er heerst veel meer onvrede over de gang van zaken rondom massavaccinatie en vrijheidsbeperkingen dan we vaak denken. Dat wilde ik hier overbrengen, naast mijn dank aan iedereen die gereageerd heeft: we zijn niet alleen, dus spreek je uit, er is voldoende hulp. Onder de mensen die reageerden was ook een advocaat, die zijn diensten aanbood.
Het ontbreken van een open debat over het coronabeleid is pas een probleem. En dat geldt niet alleen voor de Inspectie, die alle kritische geluiden lijkt te willen tegenhouden. Wat ook opvalt is dat LinkedIn berichten weghaalt die verwijzen naar artsencollectief.nl. Waarom vindt dit soort censuur plaats?

Waar ik nog steeds verbaasd over ben is dat de Inspectie geen wederhoor heeft toegepast. Zij stelden geen vragen, maar kwamen direct met verwijten, terwijl ik alleszins bereid ben om uitleg te geven. Om het gesprek alsnog op gang te brengen, had ik een brief met vragen gestuurd. Vorige week kwam het antwoord.

Toelichting Inspectie

De Inspectie schreef dat zij geen inhoudelijke discussie wilde aangaan, maar gaf als toelichting wel de bekende mantra’s, zoals: ‘een hoge vaccinatiegraad is belangrijk voor de volksgezondheid’, ‘vaccinatie leidt tot minder besmettingen’ en ‘vaccinatie leidt tot minder besmettelijkheid’. We hoeven maar naar de situatie in landen als Singapore of Israël te kijken om te zien dat een hoge vaccinatiegraad daar niet altijd tot een afname van de positieve testen leidt.
Mijn mail aan de ouders zou erg eenzijdig zijn, omdat alleen verwezen werd naar het Artsen Collectief als informatiebron. Wel, als eenzijdigheid van informatie een probleem is, dan doet de Inspectie er goed aan ook een keer op de website van het RIVM te gaan kijken.
De inspecteur sprak me er op aan dat ik naar Ivermectine had verwezen. Dit is vreemd, ik heb nooit naar dit medicijn verwezen, niet in de mail aan de ouders, noch elders. Is dit soms een knip-en-plak-vergissing?
Ten slotte zou ik door mijn mening te ventileren mij niet hebben gehouden aan de landelijke regels. De maatstaf voor mijn medisch handelen is echter de richtlijn, waar we beredeneerd van af mogen wijken.

Meer schade dan gezondheidswinst

Na overleg met een advocaat waren we het eens dat een verdere inhoudelijke discussie zinloos zou zijn. In antwoord op de Inspectie zal ik aangeven dat mijn standpunt ongewijzigd is gebleven. Ik denk nog steeds dat het vaccineren van jeugdigen meer schade aanricht dan gezondheidswinst oplevert. Dit zal ik blijven uitdragen, omdat ik mijn artseneed heel serieus neem en mijn standpunt kan onderbouwen.

Laten we als artsen en als burgers niet toegeven aan angst, maar blijven staan voor de waarheid en voor de gezondheid van onze patiënten! Laten we tonen dat de eed van Hippocrates ook echt nog iets betekent! Als we dit met z’n allen blijven doen dan komt de boodschap hopelijk nog een keer door! De tijd van zwijgen is voorbij, en we zijn met veel meer dan de meesten denken!

Henk de Vos, huisarts

Brief_1_Inspectie aan HdVos Brief_2_Inspectie aan HdVos

Collega De Vos heeft zich aangesloten bij Stichting Artsen Covid Collectief. Andere artsen die een brief ontvingen van de IGJ worden uitgenodigd om contact met ons op te nemen voor ondersteuning.

 

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.