Het is al een tijdje geleden dat het interview plaatsvond (maart 2021), maar het gesprek tussen Jorn Luka en zijn stiefvader, huisarts Jan Vingerhoets, verdient wat ons betreft extra aandacht.
Het is een bijzonder en integer (huiskamer)gesprek waarin duidelijk het proces van huisarts Vingerhoets naar voren komt vanaf het begin van de coronacrisis. Een persoonlijk verhaal van één van ‘onze’ huisartsen die zijn zorgen uitspreekt.
Gevoed met steeds meer informatie “tot vervelens toe” van zijn stiefzoon en gekoppeld aan zijn eigen medische observaties, ging Vingerhoets langzaamaan anders en steeds kritischer kijken naar alle maatregelen en aanpak van de overheid. Hij kreeg zorgen over de vrijheden die werden ingeperkt, over wat de maatregelen daadwerkelijk betekenen voor de gezondheid van de mensen; “want gezondheid is meer dan de afwezigheid van Covid-19, gezondheid is ook sociaal, geestelijk, financieel gezond zijn”.
Zijn grootste vragen begonnen echter toen duidelijk werd dat gezonde mensen ingeënt moesten worden met een vaccin dat zich nog in een onderzoeksfase bevindt en hij grote vraagtekens had bij het onderzoek dat van begin tot het einde alleen door de farmaceutische industrie is uitgevoerd. Hoewel er volgens Vingerhoets veel goede en integere dingen in de medische wereld gebeuren, heeft het hem af en toe wel verrast dat hij een van de weinigen was die worstelde met het feit dat “we zomaar de vaccins moeten zetten zonder dat we zeker wisten of dit veilig was voor onze patiënten en dus in overeenstemming met onze opdracht als arts.”
Steun voor andere artsen
Vingerhoets, die liever schrijft dan spreekt op camera, spreekt zich steeds meer in het openbaar uit over zijn zorgen. Zijn woorden maken veel los bij de mensen. Ook bij collega’s, zij laten hem vaak persoonlijk weten met hem eens te zijn, maar zijn huiverig zich in het openbaar te uiten. “Omdat ze bang zijn voor de consequenties”, aldus de huisarts. “Ieder moet voor zichzelf bepalen waar de grens ligt, waar de balans ligt. Wat brengt het mij om dit naar buiten te brengen? Wat is de prijs die ik daarvoor betaal? Die afweging is heel persoonlijk. Iedereen heeft daar zijn eigen tempo in.” Hij wil persoonlijk – maar ook via het Artsen Collectief – graag steun bieden aan andere artsen en zorgverleners en hen helpen met de problemen waar ze tegenaan lopen.
Kritische geluiden en vragen helpen volgens Vingerhoets enorm verder in de ontwikkeling. “Jonge artsen voelen zich soms niet vrij om dingen te bevragen, voelen zich niet veilig. Kritische vragen worden niet geapprecieerd, maar we hebben juist jonge kritische collega’s nodig in de medische wereld.”
De huisarts noemt alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd een ‘wake up call’ en vindt het belangrijk dat ook artsen veel alerter moeten zijn dan ze tot nu toe geweest zijn. “Lang niet alles wat wij doen is evidence based. Af en toe kritisch kijken met een positieve attitude is denk ik heel gezond.”
De toekomst vindt hij ‘zorgwekkend, maar uitdagend’. Vingerhoets weet niet welke kant het op zal gaan, welke eisen er worden gesteld waar hij zich mogelijk niet in kan vinden, maar wat er ook gebeurt “patiënten kunnen altijd op mij rekenen”.
Nog een persoonlijk verhaal lezen van de mensen achter het Artsen Collectief? Lees het persoonlijk verhaal van een bezorgde arts in opleiding.
Ben je arts / medisch professional en wil je je aansluiten bij het Artsen Collectief? Je bent van harte welkom. Steun onze missie. Samen staan we sterker!