mei 21, 2021

Huisarts weigert te vaccineren en is niet behulpzaam bij het vinden van een alternatief

mei 21, 2021

In de Volkskrant van 14 mei jl. wordt beschreven hoe een huisarts in Heemstede een coronavaccinatie aan een van zijn patiënten weigerde en niet behulpzaam was bij het vinden van een alternatief. Deze huisarts zou aangesloten zijn bij het Artsen Covid Collectief. Het Artsen Collectief wil benadrukken dat hij niet namens het collectief heeft gesproken.

Het ACC is een stichting en heeft dus geen leden. Wel heeft het Artsen Collectief vrienden en sympathisanten, maar die kunnen niet namens het Artsen Collectief handelen, tenzij het bestuur zich ergens expliciet achter schaart.

Hoewel we als Artsen Collectief wél een standpunt hebben dat afwijkt van het overheidsbeleid, zeggen wij ook dat een collega die niet vaccineert zijn patiënten wel dient te verwijzen naar een collega of GGD. Iedere huisarts dient vrij te zijn in het vaccineren van zijn patiënt.

Wij achten de door het RIVM verstrekte informatie onvoldoende. Bovendien ontbreekt een toestemmingsverklaring. Het is van groot belang om altijd voldoende informatie aan de patiënt te verschaffen, zowel over de voordelen, nadelen als de risico’s en de effectiviteit. Een arts kan vaccinatie ten stelligste afraden en desalniettemin toch de prik zetten als dat de expliciete wens is van de patiënt.

Wanneer een arts de nadelen van vaccinatie zo groot vindt dat hij deze weigert te geven, dient hij te verwijzen naar een collega of de GGD, naast het bespreken van andere manieren welke leiden tot risico verlaging op het doormaken van een ernstig Covid-19 ziektebeeld.

Voor meer informatie ga naar Veelgestelde vragen – Artsen Covid Collectief 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.