nov 25, 2022

Je doet het voor een ander? Na twee maanden is de mRNA-vaccinatie uitgewerkt

nov 25, 2022

Op dit moment voert de overheid een campagne voor herhaalvaccinatie met mRNA-vaccins tegen Sars-Cov-2 voor iedereen van 12 jaar en ouder. Hierbij wordt ook het emotioneel geladen argument “Je doet het voor een ander” gebruikt.

Eerder was al duidelijk dat mRNA-vaccinatie tegen Sars-Cov-2 slechte bescherming biedt tegen omikroninfectie en -transmissie, maar het was nog niet duidelijk hoe slecht.

Een nieuwe studie uit Israël (1) geeft antwoord op deze vraag. De onderzoekers analyseerden de hoeveelheid virus aan de hand van de zogenaamde Ct-waardes van gevaccineerde versus ongevaccineerde personen van wie een positieve PCR-test beschikbaar was.

Het blijkt dat er twee maanden na vaccinatie geen enkel verschil meer is in de hoeveelheid aanwezig virus tussen gevaccineerde en ongevaccineerde personen, zelfs na een boosterprik. Dit in tegenstelling tot personen met een natuurlijke immuniteit. Bij hen was de hoeveelheid virus tot negentien maanden na de infectie sterk verlaagd bij een nieuwe positieve test. Voor een vierde prik, die in Israël vooral aan ouderen was gegeven, is de duur van deze effectiviteit nog niet bekend.

Vaccin-effectiviteit voor de omikron-virushoeveelheid bij een positieve test. Hoeveelheid virus (Ct-waarde: hoe groter deze waarde hoe lager de hoeveelheid virus) bij een positieve test bij verschillende groepen van  vaccinatie.
De groepen zijn: ongevaccineerd, 2 doses (2x), 2 doses plus booster (3x) bij verschillende tijden na vaccinatie; of hersteld zonder vaccinatie tussen de eerste infectie en positieve test, ten minste 90 dagen na de eerste infectie. Uit (1), Fig. 1B. Data van 181.634 onafhankelijke corona-PCR-tests.

Deze cijfers zetten nog meer vraagtekens bij de huidige herhaalprikcampagne, en zouden moeten worden gebruikt om patiënten te informeren over de voors en tegens van de mRNA-herhaalprik. Zeker omdat er geen duidelijkheid is over frequentie en de ernst van de mRNA-vaccinbijwerkingen.

Het Artsen Collectief heeft onlangs een patiëntenbrief ter beschikking gesteld. Met deze brief bieden wij aanvullende informatie aan, waarvan we hopen dat deze kan helpen om een goede afweging van de voor- en nadelen van boosters te maken.

Referentie

  1. Woodbridge Y, Amit S, Huppert A, Kopelman NM. Viral load dynamics of SARS-CoV-2 Delta and Omicron variants following multiple vaccine doses and previous infection. Nat Commun. 2022 Nov 7;13(1):6706. doi: 10.1038/s41467-022-33096-0. PMID: 36344489; PMCID: PMC9640564.

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.