sep 21, 2022

Jonge wetenschappers op zijspoor gezet door kritiek op coronabeleid

sep 21, 2022

De afgelopen twee jaar is een aantal Nederlandse wetenschappers op een zijspoor gezet omdat zij zich kritisch uitlieten over de coronamaatregelen. Dit zegt hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening  Ronald Meester, verbonden aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, tijdens een interview in het Nederlands Dagblad (11-8-2022).

Meester kent persoonlijk een aantal jonge wetenschappers die op grond van hun kritische uitlatingen over het coronabeleid op een zijspoor is gezet. Het merendeel van deze wetenschappers was actief in de medische en biomedische wetenschappen, sommigen in wis- en natuurkunde. Jonge wetenschappers zijn extra kwetsbaar, omdat zij doorgaans geen vaste aanstelling hebben en afhankelijk zijn van periodieke verlenging van contract of doorstroom naar een hogere positie.

Het is opmerkelijk dat universiteiten en academisch medische centra op deze manier kiezen voor het verlies van de meest kritische jonge medewerkers en daarmee een negatief signaal afgeven aan kritisch denkende studenten, die wellicht hierdoor een academische carrière zullen afslaan. Uiteindelijk is dit zeer nadelig voor de academies zelf. Wetenschap kan niet floreren in een omgeving waar alleen volgzaamheid wordt beloond en waar angst heerst om zich kritisch uit te spreken.

Overigens werden niet alleen jonge wetenschappers benadeeld door discriminerende coronamaatregelen. Ook gevestigde wetenschappers werd deelname aan congressen ontzegd, omdat zij niet waren gevaccineerd. Momenteel kunnen zij nog steeds geen congressen in de Verenigde Staten of Canada bezoeken, wat wetenschappelijk nadeel kan opleveren.

Hoewel minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een lans heeft gebroken voor het beschermen van wetenschappers die het kabinetsbeleid steunen, is hij stil over de groep jonge wetenschappers, die door hun kritische uitingen over de coronamaatregelen op een zijspoor is gezet.

Het Artsen Collectief pleit voor een vrije en open discussie over coronamaatregelen, zoals lockdowns, avondklok, mondneusmaskers, vaccinatie en coronatoegangsbewijzen, zonder censuur of angst voor represailles.

Bron: https://www.nd.nl/cultuur/boeken/1136793/we-vertrouwen-te-veel-op-cijfers-en-modellen-in-de-coronacrisis

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.