sep 23, 2021

Juridische verdedigingslinie tegen onvrijwillige test of prik

sep 23, 2021

Oud-advocaat Frank Stadermann geeft advies over wat je wel en vooral niet moet doen als jouw werkgever je onder druk zet om je op Covid-19 te laten testen of je ervoor te laten vaccineren.

 

Wat je vooral niet moet doen

Stadermann: “Wat je niet moet doen is direct stelling nemen. Ga niet direct zeggen dat je weigert om je te laten testen. En zeg ook niet dat je weigert je te laten vaccineren. Bedenk dat het van belang is om de tijd te nemen.

Heb je eerder al gezegd dat je weigert je te laten testen en/of vaccineren? Geen nood. Je kunt altijd je eigen standpunt afzwakken. Je bent op grond van de laatste ontwikkelingen gaan twijfelen en je denkt nog na. Wellicht ga je in de toekomst voor een vaccinatie?”

 

Je eerste verdedigingslinie is jouw medisch geheim

“Verschans je achter je eerste verdedigingslinie. Dat is jouw medische privacy. Het gaat niemand iets aan of jij een SOA of een andere ziekte hebt, zwanger bent of je hebt laten injecteren. Dus als je werkgever begint over testen of vaccineren, zeg dan dat deze informatie onder jouw medische privacy valt en je daarover niet met hem wilt praten. Het zal voor je werkgever moeilijk zijn om het medisch geheim te doorbreken. Zelfs bij de rechter zal hem dat vermoedelijk niet lukken.

Bedenk dat een QR-code ook een inbreuk vormt op je medisch geheim. Daarmee geef je immers ook een verklaring af over je gezondheid. En opnieuw: jouw gezondheid gaat niemand iets aan. Dus met dat argument kun je ook weigeren een QR-code te tonen.”

 

Je tweede verdedigingslinie

“De tweede verdedigingslinie is jouw recht op lichamelijke integriteit.

In het algemeen heeft een werkgever niet het recht om te eisen dat een werknemer zich laat vaccineren. Misschien ligt dat iets anders voor werknemers in de zorg, die met kwetsbare mensen werken. Het is nog niet duidelijk hoe het recht wat dit betreft in elkaar zit. Voor wat betreft testen is het ook nog niet duidelijk hoe het recht in elkaar zit. Maar gun jezelf het voordeel van de twijfel en neem zowel bij de eis van een test als bij de eis van een vaccinatie een stevige positie in. Zeg tegen je werkgever dat je geen inbreuk wilt op jouw lichaam door een diepe neusstaaf of een injectie. Met een speekseltest ligt dat minder duidelijk. Wellicht is een speekseltest niet te beschouwen als een inbreuk op de lichamelijke integriteit.

Gaat het erop lijken dat je baan echt in gevaar komt (dat is overigens pas als het woord ‘ontslag’ valt), vraag dan juridisch advies voor de beste oplossing in jouw specifieke situatie.“

 

Tenslotte

“Als je denkt echt niet onder een vaccinatie uit te kunnen komen, vraag dan een schriftelijke verklaring van je werkgever, waarin staat dat hij jou compleet schadeloos zal stellen wanneer je onverhoopt vaccinatieschade oploopt. Weigert de werkgever zo’n garantie af te geven (en die kans is heel groot), dan sta je een stuk sterker bij je weigering om je te laten vaccineren. Want als een werkgever iets van een werknemer eist, behoort hij ook de consequenties te dragen wanneer de werknemer de eis opvolgt.” 

 

Bekijk ook dit filmpje van Frank Stadermann en Isa Kriens over dit onderwerp > 

Of lees ‘Wat te doen bij vaccinatieverplichting op de werkvloer > 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.