mei 13, 2022

Mentale gezondheid bespreekbaar maken

mei 13, 2022

Tips en adviezen

Terugkijkend op de afgelopen tijd hebben we het met z’n allen flink te verduren gehad. Denk aan de vele discussies over corona, de groepsdruk, het gevoel van uitsluiting, het aan huis gebonden zijn, teruggeworpen op jezelf – en voor veel mensen ook geldzorgen. De wachtrijen voor de GGZ zijn ellenlang. Het gevolg? Eenzaamheid, negatieve gedachtes, depressies en in sommige gevallen zelfs suïcide. En doordat onze mentale gezondheid een flinke klap heeft gekregen, staat daarmee vaak ook onze fysieke gezondheid onder druk. Dit kan zo niet langer vinden wij. Laten we  beter voor onszelf en elkaar zorgen.

Vanuit het Artsen Collectief voelen we deze morele en maatschappelijke plicht en willen graag een actieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de mentale gezondheid van jou en je naasten. Want wat wij namelijk aan de andere kant van de medaille zien, is dat er een grote groep professionals staat te popelen om te helpen. Vele coaches, psychologen, psychiaters, hulpverleners en therapeuten hebben zich daarvoor al bij ons gemeld (zie aanbod hieronder)!

Je staat er niet alleen voor

Samen met een aantal coaches en een psychiater organiseerden wij 11 mei jl een webinar met het thema ‘Van lijden naar leiden’. Tijdens deze bijeenkomst deelden professionals hun kennis om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en te helpen verbeteren, en om mensen te laten weten dat ze er niet alleen voor staan.

De afgelopen twee jaar waren pittig voor veel mensen; bijna 500 mensen hadden zich aangemeld. Ze konden aangeven waar ze het over wilde hebben en de lijst was lang: depressies, angst, zelfmoordpogingen, uitsluiting, onbegrepen voelen, dierbaren verliezen, discussies voeren met vrienden en familie en hoe je je kind kunt helpen als hij of zij sombere gedachten heeft.

Samen met Jessica Oosterbroek (systemisch coach), Nico de Jong (life coach), Monique de Veth (psychiater) en Gaetana Ferla (dagvoorzitter en gespreksleider) gingen we het gesprek met elkaar aan over de genoemde thema’s. Het was een avond van persoonlijke verhalen, herkenning, steunbetuigingen en liefde.

Tips en adviezen

We hebben tijdens het webinar zoveel mogelijk tips en adviezen gegeven. We noemen de belangrijkste:

 • Blijf bij jezelf
 • Probeer minder in je hoofd te zitten, en meer in je hart
 • Zit minder op je telefoon en op sociale media
 • Ga meer de natuur in
 • Ga het open gesprek aan. Probeer daarin ook echt te luisteren naar de ander
 • Vraag eens oprecht hoe het met iemand gaat
 • Verbind je met gelijkgestemden

Ademhaling

Jessica deelde een ademhalingsoefening die helpt tot rust te komen wanneer je gestresst bent of om kalm  te worden voordat je gaat slapen, de 4-7-8 methode:

 • Adem gedurende 4 seconden in door je neus.
 • Houd je adem 7 seconden vast.
 • Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.

Over suïcide

We weten dat 1 op de 5 jongeren te kampen heeft met zelfmoordgedachten. Ben je een van die jongeren of ken je een van die jongeren? Ga dan naar www.113.nl voor informatie over wat je kunt doen. Of bel gratis met 0800-0113.

Meer informatie

Vanwege privacyredenen hebben wij het webinar niet opgenomen. Wel verzorgden wij de volgende publicaties met informatie, tips en adviezen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van jouw mentale gezondheid:

Whitepaper: ‘Over depressie en angstklachten en hoe ermee om te gaan?’

In de (sociale) media komen steeds meer berichten naar buiten over het schadelijke effect van de covidmaatregelen op de maatschappij:. Zo heeft het sluiten van bedrijven en scholen niet alleen vergaande economische en educatieve gevolgen, maar ook een negatief effect op het psychisch welbevinden van mensen. Denk hierbij aan minder sociale contacten, minder bezigheden, niet kunnen sporten door het sluiten van sportscholen  – mensen werden ernstig beperkt in hun dagelijks functioneren. Men kan daarom niet meer spreken over nevenschade van de maatregelen, maar over schade van de maatregelen. Er wordt steeds meer bekend over de schade die kinderen oplopen door de impact van de maatregelen op hun sociale en  psychische ontwikkeling. De vraag is dan ook wat deze periode betekent op langere termijn en wat we hieraan zouden kunnen doen? Download de whitepaper ‘Over depressie en angstklachten, en hoe hiermee om te gaan?’ >

Whitepaper: ‘Een open gesprek wel zo gezond’

In een tijd waar de meningen ons om de oren vliegen, is het van belang om kalm te blijven. Om met elkaar het gesprek aan te gaan, elkaar te vinden en ons met elkaar te verbinden. Een open gesprek brengt ons verder dan dat we met modder naar elkaar blijven gooien. Want zeg nu zelf, hoe open was jouw laatste gesprek toen er over en weer met modder gegooid werd?

De grote vraag is alleen hoe je dat doet,  een open gesprek voeren zonder boos op elkaar te worden? Een gesprek waarin je niet op standje ‘zenden’ staat, maar op standje ‘luisteren’? Want we vinden elkaar pas weer als we echt luisteren enn begrijpen. Met de tips, artikelen, interviews en infographics in deze ‘whitepaper;  willen we je daar graag bij helpen. Je leest erin ook meer over hoe je kunt omgaan met angst en polarisatie. Download de whitepaper ‘Een open gesprek, wel zo gezond.’ > 

Filmpje Jessica systemisch coach “We mogen veel nieuwsgieriger naar elkaar zijn…”

Jessica Oosterbroek (38) is systemisch coach en wordt tijdens een wandelingbevraagd door Lifecoach en Strateeg Nico de Jong (39). Centraal in dit gesprek staat de vraag ‘Wat wil deze tijd ons leren?’ . De video duurt ca. 50 minuten, dus ga er rustig voor zitten. Het levert je geheid nieuwe inzichten op.

De volgende onderwerpen komen onderstaande onderwerpen aan bod. Bekijk het filmpje >

 • Wat is systemisch coachen?
 • Waarom we niet overal wat van hoeven te vinden.
 • Hoe je je oordeel kunt uitstellen.
 • Wat is een opstelling?
 • Hoe je beter naar elkaar kunt luisteren.
 • Hoe je een open gesprek met elkaar aan kunt gaan.
 • … En nog veel meer!

Aanbod coaches, psychologen en andere hulpverleners

Er hebben zich een professionele begeleiders zoals coaches, psychologen, psychiaters, hulpverleners en therapeuten bij ons gemeld om te helpen. We delen dit aanbod graag met jullie.

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor het aanbod, de inhoud, en de kwaliteit van de genoemde coaches/therapeuten. Het Artsen Collectief deelt enkel het aanbod van coaches en therapeuten die een actieve bijdrage wil leveren aan het verbeteren van de mentale gezondheid. Neem voor persoonlijke vragen over je gezondheid contact op met je (huis)arts. 

 1. Sanne, chronische pijnexpert (fysiek en mentaal), www.Pijnvrijteylingen.nlinfo@pijnvrijteylingen.nl
 2. Desiree Somsen, klassieke homeopathie, www.homeopathieberkelland.nl
 3. Grethe Heida, Gestalttherapeut, relatietherapie, EMDR, Katlijk – Friesland,www.gretheheida.nl
 4. Astrid van der Zwan, voor mensen met in- en doorslaapproblemen, www.centrumbeterslapen.nl
 5. Sylvia de Heer, jongerencoach, www.deadia.nl
 6. Eva Zantman, als verloskundig coach gespecialeerd in trauma, rouw en angst. EMDR en andere resetmethode, info@geboortezorgvoorjou.nl
 7. Gilles, energetisch therapeut in opleiding (magnetiseur), Regio Hoorn (NH), Vooralsnog gratis behandeling i.v.m. opleiding, lilluk@hotmail.com
 8. Sarah Hopman, healer en reader sarahmhopmanedge@gmail.com
 9. Hans Pielage, therapeutische coaching o.b.v. systemisch werken en onderbewuste drijfveren, Amersfoort, info@bewegingUitBezieling.nl
 10. Viktor Steijger, humanistisch geestelijk verzorger
 11. Tina Antman, stemvorkbehandelingen om je eigen vibratie te herstellen, massage en bachremedies, Tina@Flowingenergy.works
 12. ZhengQiDao, geeft gratis NADA-protocolbehandeling voor getroffenen met trauma en PsychK, www.zhengqidao.nl
 13. Filiz Celik, voormalig arts, nu EFT (Emotional Freedom Techniques) coach, behandelaar in Amsterdam voor angst, depressie, verslavingen, fobieën, en ook chronische fysieke klachten (ook online en ook in het Turks), email adres: Filemofree@gmail.com
 14. Jan Pieter, werken met aandacht, hypnotherapie, Zandvoort, levenstroomt@gmail.com
 15. Wilma Luyke, Praktijk voor verliesverwerking, www.wilmaluyke-verlies.nl
 16. Solenne Bicentini, lifestyle-coach, Zwolle lifestylecoach.by.sol@gmail.com
 17. Elena Perez Lohmann, voor hulp aan (hoogsensitieve) vrouwen omtrent de thema’s zelfzorg, de slachtofferrol en ‘pleasen’. Hier gaat het vooral om hoe je liefdevol te verbinden met jezelf en anderen. www.instagram.com/kind_walks/, perezlohmann@gmail.com
 18. WorkLifeBetter, hoe neem jij easy de leiding over jouw ideale (werk)leven, www.worklifebetter.nl
 19. Praktijk Wiyo, shiatsu- en massagetherapeut en healer, www.praktijk-wiyo.nl
 20. Marie-Louise van Marrewijk, psycholoog en coach in Utrecht. Praktijk voor angst, somberheid, stress, (hoog)sensitiviteit, onzekerheid/zelfafwijzing, verlatingsangst en bindingsangst, www.felicitaspsychologie.com

Nb. Wil je ook vermeld worden op deze lijst? Mail dan naar contact@artsencollectief.nl

Spread the love
Steun ons, word vriend!
Vind u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.