jul 2, 2021

Neem geen overhaast besluit! Wij werken aan een speciale brochure voor jongeren over vaccinatie

jul 2, 2021

Het Artsen Covid Collectief is verbijsterd door de snelheid waarmee het vaccineren van gezonde kinderen (12 tot en met 17 jaar) momenteel wordt uitgerold. De Waddeneilanden gaan op kop. Afgelopen woensdag besloot minister Hugo de Jonge – terwijl de inkt van het Gezondheidsraad advies nog amper droog was – dat ook gezonde tieners gevaccineerd mogen worden. Diezelfde middag nog werden op de Waddeneilanden meteen de eerste prikken gezet: op Schiermonnikoog werden vrijwel alle kinderen van 12 jaar en ouder gevaccineerd.

Sinds gisteren krijgen ook op Ameland en Terschelling gezonde tieners hun eerste coronaprik, tot in het weekend. Elders in het land kunnen vanaf vandaag de eerste prikafspraken worden gemaakt. Waarschijnlijk kunnen kinderen vanaf volgende week landelijk ingeënt worden met het Pfizer-vaccin. Vanaf 6 juli vallen bij de gezinnen thuis de eerste uitnodigingsbrieven op de deurmat.

Bijwerkingen?

De vaccinatietrein dendert voort. Terwijl gezonde tieners zelden ziek worden van het coronavirus. Volwassenen met een slechte gezondheid wél. Die kunnen daarvoor een coronaprik nemen, want die is vooral voor hen bedoeld. Tieners hebben daar niet zoveel aan. Ze merken meestal weinig van een coronabesmetting. Ze steken daarom anderen ook nauwelijks aan met het virus. Want het zijn zieke mensen die anderen ziek maken. Dat is altijd zo geweest. Vroeger met de griep, en nu met Covid-19. En ja: ook de ‘delta-variant’ zal daar weinig aan veranderen.

De directe voordelen van coronavaccinatie voor gezonde tieners zijn daarom zeer beperkt. Maar er zijn wel nadelen. De gangbare bijwerkingen (pijnlijke prikplek, moeheid, hoofdpijn, rillingen, gewrichtspijn en/of koorts) zijn meestal na een paar dagen voorbij. Maar soms word je echt ziek van een coronaprik. Zo zijn ernstige allergische reacties gemeld na de prik, en verlamming van de aangezichtszenuw. Daarnaast lijken vooral jongens na hun tweede Pfizer-prik een verhoogde kans te hebben op een hartontsteking.

Komen nog meer bijwerkingen aan het licht? Dat zou kunnen, want het Pfizer-vaccin is na een spoedprocedure goedgekeurd. Niemand weet nog welke bijwerkingen op de lange duur kunnen optreden: na 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar, 10 jaar of 30 jaar.

Op 9 juli beschikbaar

Neem geen overhaast besluit met je kind. Neem niet zomaar een gok met hun gezondheid. Het is hun lijf, en daar moeten ze nog tientallen jaar mee verder. De artsen van het collectief hebben een brochure in voorbereiding, met onafhankelijke info voor ouders en tieners. Onze planning is om deze brochure op vrijdag 9 juli voor iedereen kosteloos beschikbaar te stellen, via onze website.

Wacht rustig op deze info, voordat je een besluit neemt over wel of niet vaccineren. Want we weten het allemaal: haastige spoed is zelden goed.

Of lees alvast ons persbericht van afgelopen dinsdag n.a.v. het besluit van de Gezondheidsraad: “Gezonde kinderen vaccineren is onverantwoord”

Update 9 juli | brochure beschikbaar

De brochure is inmiddels beschikbaar. Bekijk hier de brochure.

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.