Vorig jaar trad de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bikkelhard op tegen huisartsen die zich genuanceerd naar hun patiënten uitten over coronavaccinaties, bijvoorbeeld waar het kinderen of gezonde jonge mensen betrof.
Huisarts Henk de Vos vertelde destijds aan het Artsen Collectief hoe de Inspectie zich mengde in wat normaal gesproken een discussie tussen arts en patiënt is, en sprak zijn verbazing uit over de manier waarop de Inspectie zich gedroeg jegens hem en andere kritische artsen.
Door een diepgravend onderzoek van Follow The Money blijkt nu dat de IGJ niet zozeer de belangen van de patiënt voorop blijkt te stellen, maar die van de minister van VWS. Dit maakt het onbegrijpelijke gedrag van de Inspectie plotseling begrijpelijk: kritische artsen vormden immers een gevaar voor de geloofwaardigheid van het coronavaccinatiebeleid en daardoor voor die van de minister.
Ondertussen wordt het steeds duidelijker dat voor bepaalde groepen, zoals gezonde kinderen en jonge mensen, de vaccinaties weinig tot geen gezondheidswinst opleveren en ook niet beschermen tegen een coronainfectie of de verspreiding daarvan. Dat betekent dus dat bovengenoemde groepen zich niet voor zich zelf maar ook niet voor een ander hoefden te laten vaccineren. De onderbouwde kritische houding van artsen zoals Henk de Vos was daarom volkomen terecht.
Het Artsen Collectief hoopt dat de onthullingen van Follow The Money worden gehoord door zowel de politiek als door de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd, en dat zal worden ingezet op een cultuurverandering naar een waarin niet de minister van VWS maar de patiënt centraal staat.
Want we blijven het herhalen: als er dwang op medische handelingen is zonder bewezen meerwaarde voor de gezondheid van de persoon zelf, moet de maatschappij en in het bijzonder de medische stand zeer alert zijn.
Lees het hele verslag van Follow The Money hier.