aug 14, 2021

“Overheid leunt te veel op de wetenschap en dat is geen objectieve aangelegenheid”

aug 14, 2021

In de nieuwe aflevering van de podcast Op Z’n Kop (van 12 augustus) gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekenen Ronald Meester. Hij zet zijn vraagtekens bij het coronabeleid.

De hele podcast vind je hier: https://www.nporadio2.nl/nieuws/31362/hoogleraar-ronald-meester-kritisch-op-rekenmodellen-en-coronabeleid. Vanaf 13.25 min wordt met Ronald Meester gesproken.

Zwagerman en Van Velthuysen willen weten hoe betrouwbaar de voorspellingen en cijfers uit het afgelopen jaar zijn en hoe reëel het is dat maatregelen gebaseerd worden op die wetenschappelijke studies. In  Op z’n Kop! spreken Zwagerman & Van Velthuysen er deze week over met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekenen Ronald Meester. Volgens hem bevatten de modellen van het RIVM veel onzekerheid en kun je hier geen beleid op baseren.

“De modellen van het RIVM zijn extreem simpel in vergelijking met de complexe realiteit. Wat eruit komt is vooral wat je er zelf ingestopt hebt” aldus Ronald Meester.

Volgens Meester leunt de overheid te veel op de wetenschap bij het bepalen van haar beleid. “In het begin zei Rutte ‘we gaan de wetenschap volgen’, dat vond ik begrijpelijk, maar de wetenschap is geen objectieve aangelegenheid. Er zijn allerlei studies die elkaar tegenspreken en die tot zelfs tegenstrijdige conclusies kunnen komen. Dat is voor beleidsmakers erg moeilijk. De wetenschap volgen is gewoon niet zo simpel. Bij veel dingen kun je beter je gezond verstand gebruiken.”

Meester sluit af: “Ik zou een pleidooi willen houden voor uitbreiding van het OMT met mensen die verder kijken dan alleen naar virussen en economieën. Breid het OMT uit met psychologen, gedragswetenschappers, communicatiewetenschappers, de zachte kant van de wetenschap. Die mensen hebben we het afgelopen anderhalf jaar gemist. Wetenschap is mooi, cijfers zijn mooi, maar die moeten geïnspecteerd worden en om wetenschap te inspecteren heb je een filosofie nodig. En daar ontbreekt het denk ik aan.”

Bron: https://www.nporadio2.nl/nieuws/31362/hoogleraar-ronald-meester-kritisch-op-rekenmodellen-en-coronabeleid

In de podcast spreekt Meester zich ook uit tegen uitsluiting en polarisatie. Eerder deelden we al dit artikel van Ronald Meester dat hij schreef om te voorkomen dat we in een samenleving terechtkomen waar we zondebokken aanwijzen. Meester schreef dit stuk naar aanleiding van diverse artikelen in de media waarin opgeroepen werd niet-gevaccineerden uit te sluiten van sociale voorzieningen zoals onderwijs, horeca en festivals om daarmee het risico op overbelaste ziekenhuizen en IC’s te verkleinen. ‘Hamers slaan niet het virus maar wel mensen stuk’.

 

Spread the love
Steun ons, word vriend!
Vind u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.