nov 3, 2021

PERSBERICHT: “Maatregelen veroorzaken schijnveiligheid, tweespalt en angst”

nov 3, 2021

PERSBERICHT

Artsen Collectief roept op tot gezond medisch verstand:
“Maatregelen veroorzaken schijnveiligheid, tweespalt en angst”

“Het is medisch en ethisch ongehoord om de coronapas en de mondkapjes (verder) te verplichten. De argumentatie van het demissionair kabinet is onnavolgbaar. De maatregelen die het demissionair kabinet gezonde mensen oplegt, zorgen alleen maar voor schijnveiligheid, tweespalt en angst.” Dat stelt het Artsen Collectief naar aanleiding van de persconferentie van 2 november. De 2.160 artsen en medisch professionals roepen op tot gezond medisch verstand.

Het Artsen Collectief vindt dat er nu na ruim anderhalf jaar moet worden geconcludeerd dat het coronavirus een virus is waar we mee moeten leren leven. “Deze crisis is geen coronacrisis, maar vooral een personeelscrisis in de zorg. Het kabinet ontloopt haar verantwoordelijkheid en dwingt mensen tot vrijheidsbeperkende maatregelen die niets met gezondheid te maken hebben”, aldus de medici.

De huidige ziekenhuisbezetting als gevolg van Covid-19 behelst ongeveer 3,0% van de totale zorgvraag. Een toename van Covid-19 én influenza in het najaar was te verwachten. Het Artsen Collectief voorspelt daarbij dat het percentage gevaccineerden in het ziekenhuis binnen een maand enorm gaat toenemen. “In landen waar men eerder is begonnen met vaccineren, denk aan België en Wales (UK) liggen de ziekenhuizen al vol met gevaccineerde mensen”, aldus het bestuur van het collectief. “Hugo de Jonge spiegelt Nederland foute informatie voor door ongevaccineerde mensen als zondebok aan te wijzen. Er zijn helaas nu al meerdere Nederlandse ziekenhuizen die een ander beeld geven.”

Geen verschil

“Nieuwe studies tonen aan dat de bescherming tegen besmetting en besmettelijkheid al snel afnemen in het eerste half jaar na vaccinatie. Bescherming tegen ernstige ziekte houdt gelukkig langer aan, maar vaccineren buiten risicogroepen is op deze manier onbegonnen werk. Meer prikken geven van hetzelfde heeft geen zin. Boosters geven is geen oplossing. De tweespalt en angst die het kabinet actief creëert op basis van persoonlijke medische keuzes en het actief meewerken aan segregatie in onze maatschappij, is dan ook ontoelaatbaar.”

Het (verder) verplicht stellen van de QR-code geeft de corona-vatbare groepen schijnveiligheid. Datzelfde geldt voor de mondkapjesplicht die het kabinet weer aangrijpt. “Er is onvoldoende bewijs dat mondkapjes significant bijdragen aan bescherming tegen virussen of tegen de verspreiding ervan. Door verkeerd gebruik komen schadelijke effecten steeds meer aan het licht. Als iemand zich veiliger voelt om zo’n kapje te dragen – zelfs buiten – moet hij daar vrij in zijn, maar verplichten is medisch en ethisch absurd.”

Het kan anders!

Terwijl pandemieën al lang verwacht werden, bleef in Nederland jarenlang een schaarste model voor de zorg gelden. Met de coronacrisis wordt een eenzijdig beleid gevoerd, gericht op het inperken van vrijheden en het medicaliseren van de maatschappij in plaats van behoud en bevordering van de volksgezondheid.

Hoe komen we dan wel zo goed mogelijk uit deze crisis? Niet door gezondheidsdiscriminatie van mensen. Wel door gezond medisch verstand. We zullen moeten leren leven mét corona en de oorzaken aanpakken die ten grondslag liggen aan deze crisis: het personeelstekort in de zorg, onze consumptiemaatschappij en onze welvaartsziekten.

Het Artsen Collectief pleit er daarom voor om nú nieuwe wegen in te slaan en andere oplossingen een kans te gaan geven. Zet in op preventie van ernstige ziekte door leefstijlverbetering, goede ventilatie, vroegtijdige medicatie, voldoende vitamine C, D, zink en selenium. Beweging én ontspanning. Laat mensen vooral in contact blijven met elkaar en weer vertrouwen krijgen: in ons lichaam en in elkaar! Het kan anders!

We nodigen demissionair minister Hugo de Jonge uit tot eenopengesprek.nl

3 november 2021, Bestuur Artsen Collectief

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.