jul 28, 2021

Prikbussen naar de scholen

jul 28, 2021

Het kabinet zal prikbussen naar de middelbare en hogere scholen sturen, om zoveel mogelijk jongeren te vaccineren. Daarmee maakt het kabinet de scholen tot uitvoerder van het vaccinatie programma. Hoe denken de schoolbesturen en ouders hierover? Hoe wordt de toestemmingsvereiste van de ouders gegarandeerd?

Afgelopen maandag maakte demissionair minister Hugo de Jonge bekend dat hij GGD prikbussen naar middelbare en hogere scholen gaat sturen om jongeren te vaccineren. Hij wil “heel erg intensief inzetten op het vaccineren van jongeren”, zei hij tijdens het vragenuurtje. Zoveel urgentie onderbouwde hij niet door uit te leggen hoe de gezondheid van jongeren er op vooruit zou gaan. In plaats daarvan verwees hij naar de coronamaatregelen die zijn kabinet eerder had opgelegd, zoals de afstandregel en de thuisquarantaines. De Jonge: “Hoe hoger we uitkomen met die vaccinatiegraad, ook onder jongeren, hoe hoger ook de kans dat het onderwijs zo normaal mogelijk kan worden vormgegeven.”

Voor de jongeren die anderhalf jaar online onderwijs hebben gehad zal dit klinken als een verkapt dreigement. Veel jongeren hebben geleden onder de lockdowns, terwijl zij zelden ziek worden van het coronavirus en daardoor ook niet voor besmettingen zorgen. Over mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins had De Jonge het niet, terwijl er een niet-verwaarloosbare kans bestaat op ernstige bijwerkingen. Jongeren hebben met de vaccins niets te winnen, maar alles te verliezen. Artsen Collectief heeft voor de jongeren die voorlichting willen over het coronavaccin een folder en een filmpje gemaakt. Zie: ‘Coronaprik onder de 18? Lees hier de 10 redenen om jezelf de prik, voorlopig, te besparen’.

Zorgelijk is dat De Jonge de scholen tot uitvoerder maakt van het vaccinatieprogramma. Het is op dit moment niet duidelijk of de schoolbesturen en ouderraden ook bereid zijn om deze faciliterende rol op zich te nemen. Een school moet immers een veilige plek zijn voor jongeren, niet een plek waar zij onder sociale druk kunnen komen om een experimenteel vaccin te accepteren dat mogelijk hun gezondheid kan schaden. Mocht onverhoopt een ernstige bijwerking optreden dan is de school in ieder geval moreel verantwoordelijk voor de gevolgen.

Het is duidelijk dat De Jonge gaat inspelen op het verlangen van jongeren om weer normaal naar school kunnen, zonder overheidsmaatregelen die ingrijpen op hun persoonlijke levenssfeer. Hij houdt hen voor dat als zij zich laten vaccineren, alles weer zal terugkeren naar het oude. Wie zich echter het afgelopen festivalseizoen herinnert, weet dat de praktijk er binnen een dag anders uit kan zien. Daarnaast is het zenden van prikbussen naar de plekken waar jongeren zich ophouden op zich al een inbreuk in hun levenssfeer. Dit soort opdringerigheid is niet bepaald een voorteken dat de overheid op het punt staat om terug te treden.

Hoe de ouders van de scholieren geïnformeerd zullen worden is nog een open vraag. Als het kind onder de zestien is dienen de ouders immers toestemming te geven voor een prik. Hoe wordt de toestemming van de ouders meegewogen? Hoe kunnen ouders er zeker van zijn dat hun kind niet straks het vaccin krijgt, buiten hun medeweten?

Het Artsen Collectief is tegen het vaccineren van gezonde kinderen om de gezondheid van volwassenen te beschermen. Zeker als de veiligheid van deze vaccins niet vaststaat. Wij zullen ons blijven inzetten voor de belangen van jongeren.

Meer weten? Lees ons persbericht n.a.v. het besluit van de Gezondheidsraad: “Gezonde kinderen vaccineren is onverantwoord”
Of bekijk ons standpunt omtrent vaccinatie.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.