okt 25, 2022

Professor Peter Doshi: Pfizer en Moderna trial data geven reden tot ernstige zorg om veiligheid mRNA vaccins

okt 25, 2022

Peter Doshi, professor farmacologie aan de universiteit van Maryland (USA) en editor van het gezaghebbende medische tijdschrift British Medical Journal vindt dat er  reden is tot ernstige zorg om de veiligheid van mRNA vaccins, vooral bij mensen voor wie het risico van Covid-19 laag is.

Hij zegt dit in een interview met de Duitse televisiezender Mitteldeutsche Rundfunk (MDR) naar aanleiding van zijn onlangs gepubliceerde analyse van de oorspronkelijke Pfizer en Moderna trial data (1).

Een team van artsen en wetenschappers, waarvan hij zelf deel uitmaakte, berekende na grondige analyse dat het extra risico op een ernstige bijwerking in de trials door de mRNA vaccins één op 800 was, terwijl de preventie van ziekenhuisopnames door het virus ongeveer één op de 5.000 was bij Pfizer en één op de 1.700 bij Moderna. Daarmee was de stijging van ernstige bijwerkingen door de vaccins groter dan de vermindering van COVID-gerelateerde ziekenhuisopnames.

Geen enkele Amerikaanse televisiezender was geïnteresseerd om hem hierover te interviewen, evenmin als de grote Amerikaanse kranten.

Om het aantal van één op 800 gevaccineerden met een ernstige bijwerking gedurende de trials in perspectief te plaatsen, stelt Doshi dat dit bij andere vaccins één of twee gevallen per miljoen gevaccineerden was.

“Met dit aantal zijn in het verleden vaccins van de markt gehaald.”

Desgevraagd ziet Doshi geen rechtvaardiging voor verplichte vaccinatie, bijvoorbeeld voor bepaalde beroepsgroepen, vooral op grond van het gebrek aan overtuigende gegevens dat de vaccins de overdracht van het virus verminderen en epidemieën stoppen. Daarnaast pleit hij sterk voor het vrijgeven van de originele trialdata, waaruit de risico’s en de voordelen van de vaccins veel nauwkeuriger berekend kunnen worden.

Doshi denkt dat voor een steeds kleinere bevolkingsgroep geldt, dat de voordelen van de vaccins opwegen tegen de risico’s, zeker bij de huidige, milde virusvarianten, en dat de vaccins nauwelijks geschikt zijn om besmettingen te voorkomen.

Het volledige interview is hier terug te zien, met Nederlandse ondertiteling:

De originele Duitse uitzending is hier terug te zien.

Referentie:

  1. Fraiman J, Erviti J, Jones M, Greenland S, Whelan P, Kaplan RM, Doshi P. Serious adverse events of special interest following mRNA COVID-19 vaccination in randomized trials in adults. Vaccine. 2022 Sep 22;40(40):5798-5805. doi: 10.1016/j.vaccine.2022.08.036. Epub 2022 Aug 31. PMID: 36055877; PMCID: PMC9428332.
Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.