nov 23, 2023

Risico op depressie bij consumptie van ultrabewerkte voeding

nov 23, 2023

Het Artsen Collectief is een voorstander van onbewerkte voeding, weinig suiker en een gezonde leefstijl voor het vergroten van gezondheid en tegengaan van ziektes. Hierbij verdienen leefstijloplossingen de voorkeur boven farmacentrische oplossingen. Bijvoorbeeld liever verandering van voedingspatroon dan  antidepressiva gaan gebruiken. Dit is onderdeel van onze campagne Je lichaam is van jou – zorg er goed voor. Jij bent degene die beslist wat je wel en niet eet, niemand anders.

Ultrabewerkte voeding is voedsel dat in de eigen keuken moeilijk te maken is. Denk hierbij aan snoep, frisdrank, chips, kant- en klaarmaaltijden, snacks en fastfood.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dat ultrabewerkte voeding het risico op depressie kan beïnvloeden. Tot nu toe was hier nog nauwelijks bewijs voor en was ook nog niet bekend welke voeding en/of ingrediënten ermee in verband konden worden gebracht. Onderzoekers van de Harvard University verdiepten zich in de associatie tussen ultrabewerkt voedsel en depressie.

Methoden

Tussen 2003 en 2017 zijn 31.712 vrouwen van 42 tot 62 jaar gevolgd. Bij aanvang van het onderzoek hadden zij geen depressieve klachten. Iedere vier jaar werd hun dieet beoordeeld met behulp van gevalideerde vragenlijsten met als doel een mogelijk verband ussen iemands dieet en het risico op het ontwikkelen van een depressie zo duidelijk mogelijk aan te kunnen tonen duidelijk.

Resultaten

Bij 6.962 vrouwen was aan het einde van de studie sprake van een depressie. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die het meest ultrabewerkte voedsel aten (negen porties per dag) 50% meer kans hadden om een ​​depressie te ontwikkelen dan degenen die dit soort voedsel het minste aten (niet meer dan vier porties per dag). Met name het consumeren van een grote hoeveelheid voedsel en dranken die kunstmatige zoetstoffen bevatten, bleek een bijzonder negatief effect te hebben. Het verminderen van het eten en drinken van dergelijke voeding verlaagde de kans weer.

Oorzaak

Het blijft nog onduidelijk wat precies het verband is tussen ultrabewerkte voedingsmiddelen en depressie. Recente gegevens suggereren dat kunstmatige zoetstoffen bepaalde reacties in de hersenen opwekken bij specifieke neurotransmitters die betrokken zijn bij het ontstaan van depressie.

Bron

Samuthpongtorn C, Nguyen LH, Okereke OI, et al. Consumption of Ultraprocessed Food and Risk of Depression. JAMA Netw Open. 2023;6(9):e2334770. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.34770

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.