Het Artsen Collectief is een voorstander van onbewerkte voeding, weinig suiker en een gezonde leefstijl voor het vergroten van gezondheid en tegengaan van ziektes. Hierbij verdienen leefstijloplossingen de voorkeur boven farmacentrische oplossingen. Bijvoorbeeld liever verandering van voedingspatroon dan antidepressiva gaan gebruiken. Dit is onderdeel van onze campagne Je lichaam is van jou – zorg er goed voor. Jij bent degene die beslist wat je wel en niet eet, niemand anders.
Ultrabewerkte voeding is voedsel dat in de eigen keuken moeilijk te maken is. Denk hierbij aan snoep, frisdrank, chips, kant- en klaarmaaltijden, snacks en fastfood.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dat ultrabewerkte voeding het risico op depressie kan beïnvloeden. Tot nu toe was hier nog nauwelijks bewijs voor en was ook nog niet bekend welke voeding en/of ingrediënten ermee in verband konden worden gebracht. Onderzoekers van de Harvard University verdiepten zich in de associatie tussen ultrabewerkt voedsel en depressie.
Methoden
Tussen 2003 en 2017 zijn 31.712 vrouwen van 42 tot 62 jaar gevolgd. Bij aanvang van het onderzoek hadden zij geen depressieve klachten. Iedere vier jaar werd hun dieet beoordeeld met behulp van gevalideerde vragenlijsten met als doel een mogelijk verband ussen iemands dieet en het risico op het ontwikkelen van een depressie zo duidelijk mogelijk aan te kunnen tonen duidelijk.
Resultaten
Bij 6.962 vrouwen was aan het einde van de studie sprake van een depressie. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die het meest ultrabewerkte voedsel aten (negen porties per dag) 50% meer kans hadden om een depressie te ontwikkelen dan degenen die dit soort voedsel het minste aten (niet meer dan vier porties per dag). Met name het consumeren van een grote hoeveelheid voedsel en dranken die kunstmatige zoetstoffen bevatten, bleek een bijzonder negatief effect te hebben. Het verminderen van het eten en drinken van dergelijke voeding verlaagde de kans weer.
Oorzaak
Het blijft nog onduidelijk wat precies het verband is tussen ultrabewerkte voedingsmiddelen en depressie. Recente gegevens suggereren dat kunstmatige zoetstoffen bepaalde reacties in de hersenen opwekken bij specifieke neurotransmitters die betrokken zijn bij het ontstaan van depressie.
Bron
Samuthpongtorn C, Nguyen LH, Okereke OI, et al. Consumption of Ultraprocessed Food and Risk of Depression. JAMA Netw Open. 2023;6(9):e2334770. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.34770