mei 11, 2021

Risico’s van Antibody-Dependent Enhancement (ADE) nog onvoldoende onderzocht

mei 11, 2021

Het Artsen Collectief staat niet achter de strategie om de gehele bevolking te vaccineren. Het betreft een experimenteel middel waarover nog te weinig gegevens bekend zijn over de effectiviteit, de bijwerkingen en de langetermijngevolgen.

Het negatieve effect van een vaccin waar wetenschappers zich het meeste zorgen over maken heet Antibody-Dependent Enhancement (ADE). Hier lees je meer over ADE. Hierbij verergert een vaccin de infectie juist. Sommige mensen die al besmet zijn, worden dus nog zieker door de inenting.

Nature Microbiology legt in dit onderzoek uit dat ADE een mogelijke ongewenste bijwerking is bij vaccins. Dit blijkt uit eerdere trials voor SARS- en MERS-vaccin veiligheidstesten. Hierdoor kon er geen veilig en effectief vaccin gemaakt worden. Voor de huidige vaccins zal dit nog goed moeten worden onderzocht.

Lees meer over het standpunt van het Artsencollectief over vaccinatie
Alle standpunten van het Artsencollectief

Bron: Nature Microbiology, 9 september 2020 Antibody-dependent enhancement and SARS-CoV-2 vaccines and therapies | Nature Microbiology

Spread the love
Steun ons, word vriend!
Vind u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.