jul 25, 2023

Van wachten op ziekte naar het vergroten van gezondheid

jul 25, 2023

Verbinding in nuance

Wij zetten ons dagelijks met hart en ziel in voor mensen en verenigen ons vanuit onze zorgen om de verregaande economisering van de zorg en globalisering van beleid. Want, gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Keuzevrijheid en behoud van lichamelijke integriteit zijn voor ons fundamentele waarden en een leidraad bij al onze activiteiten.

Wij zoeken de verbinding door met elkaar in gesprek te gaan op basis van ‘medical common sense’. Geleid door een helder ethisch kompas onafhankelijk van andere partijen en op basis van gelijkheid.

Wij willen toekomstige angstboodschappen vanuit een ziekteperspectief voorkomen. Daarom houden wij onze focus op proportioneel risicogestuurd beleid, waarbij gezondheid wordt gestimuleerd en (keuze)vrijheid en regie over ieders gezondheidskeuzen voorop staan.

Een menselijke gezondheidszorg

Binnen de artseneed staat het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van schade voorop. Door de huidige aanpak van de gezondheidszorg in het algemeen en van corona in het bijzonder is een crisis ontstaan die de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen steeds meer in gevaar brengt. Wij zien dat niet de arts-patiëntrelatie, maar de overheid-patiëntrelatie steeds meer centraal is komen te staan. Deze relatie wordt politiek gestuurd, met steeds grotere ondemocratische invloeden.

Volgens het Artsen Collectief is de oplossing om terug te gaan naar de kern: de arts-patiëntrelatie, waarbij overheid en overkoepelende organisaties een ondersteunende of adviserende stem hebben, maar geen dwingende. En waarin de arts een integrale blik heeft op de patiënt: naast oog voor de ziekte, oog voor de mens en diens context.

Ons motto daarbij is: van angst naar vertrouwen

Een gezonde samenleving

Wij staan voor een samenleving waarin gestreefd wordt naar het behouden en verbeteren van gezondheid. Een samenleving waarin zelfbeschikkingsrecht en behoud van lichamelijke integriteit fundamentele waarden zijn. Daar hoort een gezondheidszorg bij met focus op preventie en stimulering van het zelfhelend vermogen.
Zo heeft ieder mens de kans om de juiste keuzes te maken over gezondheid en welzijn – met als voordeel een gezond vertrouwen in het eigen lichaam en geen angst voor de ander. Want gezonde mensen houden elkaar gezond

///

Bovenstaande tekst hebben wij omgezet in een flyer. Deze is te bestellen via onze webshop. Wil je ons meehelpen de boodschap van het Artsen Collectief te delen? Bestel dan deze flyer of een van onze andere producten. Je betaalt alleen voor het drukken en verzenden van het materiaal. 

Het Artsen Collectief wil graag een vruchtbare dialoog blijven stimuleren over de aard en aanpak van Covid-19. Om dat van ons uit goed te kunnen doen hebben wij onze huidige kerninzichten nog eens op een rij gezet. Zij kunnen dienen als uitgangspunt om weer in gesprek te gaan. Deze vijf belangrijke wetenschappelijke inzichten lees je hier. 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.