jan 3, 2024

Verandering in de zorg: zelf handelen, zelf bouwen

jan 3, 2024

Veel patiënten en zorgverleners zien het. Het zorgsysteem is zelf “ziek”. De conclusie van een rondetafelgesprek tussen Berber Pieksma (huisarts), Rob Elens (huisarts), Evelien Peeters (internist) en Arjen Ypma (apotheker) over veranderingen in de zorg luidt dan ook: richt je energie op nieuwe initiatieven, handel zelf en zoek verbinding. (dit rondetafelgesprek vond plaatst tijdens de podcastopname #009 van De Tekentafel). 

Er zitten op veel plekken in de zorg goede en welwillende mensen, maar het systeem werkt niet meer voor veel patiënten, artsen en verzorgenden. “In plaats van je energie te gebruiken voor analyses, aanbevelingen en rapporten, kunnen we  ook gaan handelen, ” zegt internist Evelien Peeters “ vaak doen we dat niet uit angst, maar we moeten niet meer onze eigen gevangenis maken. Er kan veel meer dan je denkt.”

 

Apotheker Arjen Ypma ziet veel nieuwe initiatieven in de gezondheidszorg die uit nood zijn geboren. Veel van deze initiatieven zijn nog geïsoleerd, maar er groeit een netwerk. Ypma:: “De wal is het schip aan het keren. Dit is een proces; we kunnen er heel hard aan willen trekken en forceren maar het enige wat we nu zelf kunnen doen is gewoon lekker bouwen.”

 

Evelien Peeters benadrukt het belang van een onafhankelijke positieve visie en zelfvertrouwen: “Werk zoveel mogelijk zelf aan je gezondheid en laat je niet verleiden door consumentisme en gemaksoplossingen van buitenaf.”

“Hoe meer bevestiging je nodig hebt van buitenaf, hoe meer beïnvloedbaar je koopgedrag is.”

Kijk de hele uitzending hier.

Kijk ook naar onze campagne Je lichaam is van jou die je helpt bij het (her)nemen van het eigenaarschap van je eigen leven.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.