aug 19, 2021

Verbazing over prikpolarisatie: ’We hebben ons in de paniek laten meesleuren’

aug 19, 2021

Zelden was de verdeeldheid in de samenleving zo groot als nu in het corona-tijdperk. Medisch ethicus Erwin Kompanje uit zijn verbazing vandaag (19 augustus) in de Telegraaf geschreven door Wierd Duk: „Gevaccineerden die de barricades opgaan en vinden dat niet-gevaccineerden van alles moet worden ontzegd. Waar komt dit vandaan?”

Erwin Kompanje (62) begrijpt dit niet: „Zo meteen zou je met open tuberculose overal naar binnen mogen, maar als je kerngezond bent en niet-gevaccineerd tegen Covid-19 word je buitengesloten. Zelfs de overheid doet hieraan mee. Als je je niet laat inenten of testen ’kun je de leuke dingen niet meer doen’, waarschuwt Hugo de Jonge. Dat is wel een heel rare vorm van medische apartheid.”

Kompanje verwondert zich temeer over die splijtende retoriek omdat ’de klus feitelijk is geklaard’. „En omdat je op straat ook weinig van die tweespalt merkt. De vaccinatiebereidheid ligt op 91 procent, de vaccinatiegraad is hoog, jonge mensen zijn grotendeels immuun; kortom, we kunnen door met ons leven. We kappen met de maatregelen, zouden overheid en media moeten zeggen. Maar dat gebeurt niet: juist nu het vaccinatieprogramma bijna is afgerond, zien we geen verbondenheid, maar verdeeldheid. In landen als Duitsland en Frankrijk wordt de tweedeling zelfs alleen maar groter: daar ben je als niet-gevaccineerde echt de sjaak.”

Meer lezen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1165588883/verbazing-over-prikpolarisatie-we-hebben-ons-in-de-paniek-laten-meesleuren

Eerder deelden wij ook dit artikel van Dr. Erwin Kompanje ‘Essentiële menselijke waarden in de gezondheidszorg’ over zijn bezorgdheid rondom de huidige polarisatie in de samenleving. Kern ervan: “Discrimineren hoort niet thuis in de zorg, die altijd neutraal is geweest, zelfs in tijden van oorlog. De zorg en de ziekenhuizen moeten een veilige haven blijven voor iedereen. Ook in tijden van crisis, pandemie of oorlog. De Nederlandse gezondheidszorg kenmerkt zich door morele basiswaarden zoals solidariteit, rechtvaardigheid, medemenselijkheid en non-discriminatie. Verloochen deze essentiële waarden alsjeblieft nooit – het zijn niet voor niets waarden, dus waardevol.”

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.