mrt 4, 2022

“Er zijn verschillende perspectieven op de waarheid, maar het gaat juist om de discussie”

mrt 4, 2022

“Er zijn verschillende perspectieven op de waarheid, maar het gaat juist om de discussie”, aldus medisch specialist Lidewij Hoorntje in een interview voor De Corona Middenweg, een open Facebookgroep met als doel “om in open dialoog elkaar in het midden van onze gezamenlijke meningen te ontmoeten, niet noodzakelijkerwijs om elkaar te overtuigen”.

In het zogeheten Middenweggesprek spreekt Rogier Rumke op 26 januari jl. met Lidewij Hoorntje, reconstructief chirurg en bestuurslid van het Artsen Collectief. Aanleiding hiervoor zijn de uitspraken van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, met name haar oordeel over de artsen van Artsen Collectief: dat zouden kwakzalvers en verspreiders van desinformatie zijn, die hun BIG-registratie moet worden afgenomen.

Het hele interview is hier terug te kijken:

Voor details van het virus en de vaccins verwijst Lidewij naar immunologen en virologen. Ze heeft wél een uitgesproken mening over de dialoog, of eigenlijk het gebrek eraan, en over de vraag of een afwijkende mening hetzelfde is als desinformatie. Ze nuanceert de term desinformatie door aan te geven dat er in de wetenschap niet slechts één waarheid is, dus wie bepaalt dan welke informatie desinformatie is?
“Er zijn verschillende perspectieven op de waarheid, maar het gaat juist om de discussie.”

Wat betreft Attje Kuiken’s oordeel van ‘kwakzalvers’ vindt zij het een betere weg als het Tweede Kamerlid in plaats van te veroordelen in gesprek zou gaan met artsen met een afwijkende mening om dan ook echt naar hun argumenten te luisteren.

Het interessante gesprek tussen Rogier Rumke en Lidewij Hoorntje kenmerkt zich door wederzijds respect. Een greep uit de onderwerpen uit dit genuanceerde interview:

Over het nut en de noodzaak van kindervaccinatie (1:06):

“Deze vaccinatie voor kinderen wijkt af van alle eerdere vaccinaties, omdat ze gevaccineerd worden voor een ziekte waar ze zelf nagenoeg geen last van hebben. Onderzoek uit Utrecht liet zien dat in december 2021 waarschijnlijk al twee derde van de kinderen een Covid-infectie heeft doorgemaakt. Die kinderen hebben dus al een best goede immunologische bescherming.”

Uit onderzoek blijkt dat je bijna 13.000 kinderen moet vaccineren om één geval van ernstige Covid met ziekenhuisopname (bijv. MISC) te voorkomen. De meeste kinderen hebben geen voordeel van de vaccinaties omdat ze toch niet zo ziek zouden worden, terwijl meer dan de helft van de kinderen een kleine tot serieuze bijwerking van de vaccinatie kan hebben en de langetermijneffecten (zegt ook de Rijksoverheid) niet bekend zijn.

Testen zonder klachten (1:22):

Een PCR-test is niet geschikt als je geen klachten hebt die passen bij het coronavirus. Het is een diagnostisch hulpmiddel dat ingezet kan worden als je wel deze klachten hebt, passend bij een SARS-CoV-2-infectie, en andere oorzaken voor deze klachten zijn uitgesloten. Dat is ook advies van de WHO, en werd beaamd door minister-president Rutte toen hij vorig jaar aangaf nog nooit te zijn getest, omdat hij nooit klachten had gehad.
“Testen creëert schijnveiligheid. Ik zou het logischer vinden dat je bij klachten thuisblijft, dan voortdurend meedoen met testen.” Verder is Lidewij voorstander van ‘naar je lichaam leren luisteren’ en op andere manieren je gezondheid ondersteunen.

Over de duur van de effectiviteit van vaccinaties (1:02):

Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van de vaccinaties mettertijd afneemt, en ook zijn er vragen over de effectiviteit van de vaccins tegen infectie met omikron. Vandaar de boostercampagne – maar ook het effect daarvan neemt af na verloop van tijd. Ondertussen kun je het virus nog steeds krijgen en overdragen – de effecten van vaccinatie zijn vooral gericht op het minder ernstig ziek worden, niet op het beperken van overdracht.

Over mondkapjes (49:36):

“We are humans, we are wired for connection”
Ze vindt dat er meer gekeken moet worden naar de nevenschade van mondkapjes en refereert hierbij aan een onderzoek uit 1975 waarbij moeders uitdrukkingsloos met hun kinderen bezig zijn, en de extreme stress die dit bij kinderen oplevert. Om haar woorden kracht bij te zetten houdt ze haar hand voor haar gezicht op de plaats waar mondkapje gedragen worden. Het effect is duidelijk.

Afsluitend mist Lidewij Hoorntje vooral onderbouwing door transparantie over de effecten van maatregelen, vroegbehandeling, vaccinaties, bijwerkingen en oversterfte. Die zouden kunnen zorgen voor een betere aanpak van deze crisis.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.