Zondagavond 4 juli van 19.30 – 20.30 uur heeft het Artsen Collectief samen met Jongeren voor Vrijheid voor het eerst een vragenuurtje over vaccinatie gehouden. Vier medici beantwoordden online vragen aan zo’n 250 geïnteresseerden en gingen in op de ‘voor- en nadelen van vaccinatie van gezonde jongeren’. De eerste reacties van deelnemers na afloop waren wisselend, maar duidelijk was dat er behoefte is aan kritisch geluid. Het Artsen Collectief overweegt een vervolg en neemt de reacties mee voor een volgende sessie.
Afgelopen vrijdag werd het Artsen Collectief door de Volkskrant benaderd door journalist Hessel von Piekartz omdat hij zondagavond graag wilde meekijken zodat hij er eventueel een artikel over kon schrijven. Mooi dat een landelijke krant interesse toonde in dit belangrijke onderwerp waar zeker de artsen van het Artsen Collectief grote zorgen over hebben.
Met inachtneming van de gebruikelijke inzage vooraf in het artikel en de garantie van de privacy van de deelnemers hebben we deelname van deze journalist graag toegestaan. Objectieve verslaggeving over dit wezenlijk onderwerp acht het Artsen Collectief belangrijk.
Maandag 5 juli publiceerde De Volkskrant hun online versie van Von Piekartz en naar blijkt medeauteur Maarten Keulemans. Lees hier het artikel in de Volkskrant (voor abonnees).
We vinden het erg jammer dat de Volkskrant voor een dergelijke toon, en aanpak, kiest. Als Artsen Collectief zoeken we zoveel mogelijk de verbinding en willen niet polariseren. Daarom waren er bijvoorbeeld afgelopen zondag ook een viertal specialisten om het vaccinatievraagstuk van meerdere kanten te kunnen belichten. We missen dat in het maatschappelijke debat. Mensen hebben recht op eerlijke informatie om een eigen keuze te maken. Daarom werkten we ook aan de publicatie mee.
Lees in onderstaande tekstblok het afgestemde artikel met het Artsen Collectief.
Afgestemde artikel
De avond is halsoverkop georganiseerd door Jongeren voor Vrijheid en het Artsen Covid Collectief, een groep die zich verzet tegen de, volgens hen, disproportionele coronamaatregelen, en grote zorgen heeft over het vaccineren van gezonde jongeren. Het collectief is het resultaat van een brandbrief tegen de coronamaatregelen in juni vorig jaar. Schrijver van die brief was internist Evelien Peeters, inmiddels voorzitter en belangrijkste aanjager van het initiatief. Zij, en de ruim 1.500 artsen en medisch professionals, worden bijgestaan door zo’n veertigtal vrijwilligers.
Behalve enkele aanjagers zoals Peeters is onduidelijk wie precies de leden zijn. Volgens de website van het collectief zijn er ruim 21 duizend ‘vrienden’ die het initiatief steunen en 1.572 BIG-registratie voor gezondheidsberoepen hebben. Zeker de helft van hen zou actief zijn als arts.
Of dat klopt en wie dat zijn is niet na te gaan omdat het collectief de lijst niet openbaar wil maken. De reden: ‘Wie zich kritisch uitspreekt loopt de kans om een baan in het ziekenhuis te verliezen’, zegt Hannah Visser, internist en bestuurslid van het collectief, voorafgaand aan het vragenuur. ‘Naast reguliere artsen zitten er ook bij die aan acupunctuur doen of antroposofisch zijn. Het is jammer dat zoiets afbreuk doet aan je werk als arts’, zegt Visser, die zich naast haar reguliere medische werk bezighoudt met homeopathie. ‘Ik vind juist dat het een verrijking is.’
Nadat het collectief de afgelopen maanden al ferme standpunten innam tegen onder meer de mondkapjesplicht en de sluiting van scholen, verzetten leden zich sinds enkele weken tegen de covid-vaccinaties van gezonde kinderen en jongeren. Ze zijn ‘verbijsterd’ over de snelheid waarmee de overheid besluit dat ook de jeugd de prik moet krijgen. Jongeren hebben veel vragen over het vaccin, zegt Visser. Maar het collectief lijkt de wind tegen te hebben: van de ouders met kinderen van 12 tot 17 jaar zegt bijna 70 procent (waarschijnlijk) hun kind te vaccineren, onder 16 tot 24-jarigen is de vaccinatiebereidheid bijna 90 procent.
En dus vinden ze het hoog tijd voor een voorlichtingsavond mét het kritische geluid. Dat daarvoor ook voorstanders aanschuiven is op verzoek van de actiegroep Jongeren voor Vrijheid en het Artsen Covid Collectief die het belangrijk vinden dat zowel de voor- als nadelen besproken worden, aldus Visser. ‘Wij vroegen ons wel af of we het nou zo moeilijk moesten maken, de voorstanders krijgen toch al genoeg aandacht in de media. Maar uiteindelijk vinden we een open discussie belangrijk.’
Aan de kant van de voorstanders schuiven een internist en arts maatschappij en gezondheid aan die niet met hun naam bekend wilden worden. In het vaccin-kritische kamp wordt Hannah Visser bijgestaan door Theo Schetters, immunoloog, parasitoloog en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Pretoria.
We verwijzen in dit kader graag naar ons artikel Drang en dwang, dat ingaat op hoe we samen kunnen bouwen aan een samenleving waar we niet alleen samen tegen corona zijn, maar samen vóór iets groters zijn.
Ook interessant om te lezen is De Code voor de Journalistiek.