mei 8, 2021

Wat kun je doen als je Covid-19 hebt opgelopen? We geven je 10 tips!

mei 8, 2021

Als je een milde virusinfectie hebt opgelopen kun je een aantal dingen doen om je immuunsysteem extra te ondersteunen en het virus te weren. Als de infectie zich toch verder ontwikkelt naar een matige/ernstige infectie verwijzen we je naar de huisarts.

Nb. Een positieve uitslag van een PCR-test betekent nog niet dat je Covid-19 hebt. Heb je ook klachten als koorts, hoesten, minder goed ruiken of proeven, verkoudheid of keelpijn dan is de kans aannemelijk dat je besmet bent met het coronavirus.

10 tips bij het ziekzijn van Covid-19:

  1. Rust goed uit; je lichaam heeft rust nodig om te kunnen herstellen;
  2. Drink minimaal twee liter vocht per dag en eet gezond;
  3. Zorg voor gezonde frisse lucht en goede ventilatie;
  4. Eventueel kun je paracetamol gebruiken bij pijn of hoge koorts. Koorts op zich is niet slecht voor je, het is namelijk een natuurlijk beschermingsmechanisme. Ons lichaam kan binnengedrongen virussen en bacteriën namelijk beter bestrijden bij een hogere lichaamstemperatuur;
  5. Gebruik extra vitamines en mineralen zoals vitamine C, D en zink. Als een virus zoals het coronavirus het lichaam is binnengedrongen moet het lichaam zich zo krachtig mogelijk kunnen verdedigen. Daarbij leidt een infectie vaak tot acute tekorten waardoor het immuunsysteem extra hulp nodig heeft. Er zijn sterke aanwijzingen dat o.a. vitamine C, vitamine D en zink dat immuunsysteem ondersteunen. Op Zelfzorgcovid19.nl/ondersteunen lees je het advies ter ondersteuning van je immuunsysteem bij Covid-19;
  6. Je kunt ook Broomhexine gebruiken. Dit middel is gewoon bij de drogist verkrijgbaar en heeft een goed anti Covid-19-effect laten zien (bron). Op Zelfzorgcovid19.nl/ondersteunen lees je welke hoeveelheid geadviseerd wordt;
  7. Stoom inhaleren. Covid-19 is een virale luchtweginfectie. Bij luchtweginfecties hebben sommige mensen baat bij ‘stomen’, ofwel het inademen van stoom via de neus, door boven een pan met heet water te hangen, met een doek over je hoofd. Het water kun je eventueel verrijken met bijvoorbeeld teatree-, eucalyptus- of mentholdruppels die de bovenste luchtwegen verwijden. Vooral teatre-essentiële olie heeft een brede antimicrobiële werking. Je kunt ook Vaporub gebruiken;
  8. Gorgelen met zout water. Zout reinigt, doodt bacteriën en weert infecties;
  9. Slaap een beetje rechtop zodat je wat meer zuurstof binnenkrijgt. Door de locatie van longafwijkingen en de vorm van de longen kan op de buik liggen en diep doorademen ook gunstig zijn bij een Covid-19-infectie.
  10. Ben je angstig of stressvol? Doe dan ademhalingsoefeningen. Een verlaging van stress kan zorgen voor een sneller herstel. Ook kunnen specifieke ademhalingsoefeningen met een retentieperiode helpen om je afweersysteem te versterken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de methode van Wim Hof.

Meer informatie over hoe je zelf je eigen afweersysteem kunt versterken >

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.