dec 18, 2021

Wederom harde lockdown in Nederland: het kan anders!

dec 18, 2021

Inmiddels weten we uit andere landen dat #Omikron mild is. Het aantal ziekenhuisopnames neemt al dagen af. Doorgaans betekent hoe besmettelijker een luchtwegvirus is, des te minder het mensen ernstig ziek maakt. Kent iemand nog de ‘dreiging van de Britse variant’ vorig jaar rond deze tijd? Waarvoor toen ook harde maatregelen genomen werden die niet nodig waren maar wel schade deden.

Toch is, 12 maanden kennis later, weer gekozen voor een harde lockdown.

De schadelijke gevolgen van de coronamaatregelen voor onze psychische gezondheid, vermindering van sociale contacten, minder beweging en financiële problemen, zijn zodanig groot dat zij niet in verhouding staan tot het beoogde doel. Angst en stress tasten juist de gezondheid aan! Verliezen we weer 520.000 levensjaren?

Massaal vaccineren is niet de oplossing gebleken. Vorig jaar ging Nederland op 15 december een maand in lockdown. Nu, met een vaccinatiegraad van 85%, gebeurt hetzelfde.

Er is niet één specifieke oplossing die ons uit deze crisis kan halen. Het jaarlijkse griepseizoen geeft al standaard overbelasting van ons uitgeknepen zorgsysteem. Samen met het blijvende SARS-CoV-2-virus en grote personeelskrapte, vormt dit een grote bedreiging. De automatische reactie zou kunnen zijn om veiligheid te zoeken in ingrijpende, verplichtende maatregelen en lockdowns. Dat is echter níet de oplossing. Dat is juist onderdeel van het probleem!

We zullen moeten leren leven mét corona en de oorzaken moeten aanpakken die ten grondslag liggen aan deze crisis. Sla nieuwe wegen in. Geef andere oplossingen een kans:

  • investeer in de zorg en haar personeel (in plaats van verdere bezuinigingen);
  • zet in op preventie en leefstijl (in plaats van restricties opleggen en de sportscholen sluiten);
  • maak vroegmedicatie mogelijk, ventileer;
  • geef de mensen weer vertrouwen, in hun lichaam en in elkaar.
Spread the love
Steun ons, word vriend!
Vind u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.