Een coronapas.
Wie wordt daar eigenlijk beter van?
Een open gesprek, wel zo gezond.
Download onze whitepaper.
Boordevol tips, inspiratie en stappenplannen.
Hoe komen we zo goed mogelijk uit deze crisis?
In het licht hiervan delen we drie overwegingen met als doel om samen weer in vrijheid te kunnen leven, mét corona.
1. Een QR-code zet mensen op het verkeerde been
Heeft de QR-code gezondheidswinst? Ofwel, bescherm je anderen beter als je vaccinatiestatus geregistreerd staat?
Wetenschappelijke ontwikkelingen tonen aan dat coronavaccins tijdelijk goed beschermen tegen ernstige Covid-19 en kortdurend zorgen voor een vermindering van virusoverdracht naar anderen. Mensen in de covid-vatbare groepen kunnen zichzelf dus beschermen door bijvoorbeeld vaccinatie. Nieuwe studies tonen dat de bescherming tegen besmetting en besmettelijkheid al heel snel afnemen in het eerste half jaar na vaccinatie. Daarnaast kan vaccinatie er voor zorgen dat je na besmetting minder of geen klachten ontwikkelt. Je kunt dan echter wel besmettelijk zijn.
Het registreren van een vaccinatiestatus als vrijkaart voor een normaal sociaal leven heeft dus geen meerwaarde voor de volksgezondheid. Sterker nog het biedt aan de corona-vatbare groepen mogelijk een potentieel gevaarlijke schijnveiligheid. Meer lezen >
2. Maken gezonde mensen andere gezonde mensen ziek?
Op deze vraag is geen sluitend antwoord te geven. Zoals bij veel besmettelijke ziekten kun je vlak voordat je fors ziek wordt ziektekiemen overdragen aan anderen. Door dat soort contact houden we ons afweersysteem sterk. De kans dat je zelf ernstig ziek wordt door contact met iemand die zichzelf nog gezond voelt, is klein. De maatregelen redeneren echter omgekeerd en gaan er van uit dat je áltijd een gevaar voor een ander bent. Maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Ons afweersysteem kun je vergelijken met een profvoetballer. Als een profvoetballer niet traint en geen wedstrijden speelt, presteert hij ook niet beter. We zien dat bij profvoetballers die bijna alleen maar op de reservebank zitten. Ons immuunsysteem werkt net zo. Als wij niet goed voor ons lichaam zorgen (trainen) en contact hebben met andere mensen (wedstrijden spelen), gaat ons immuunsysteem achteruit.
Afstands- en andere beperkende maatregelen kun je vergelijken met het stilleggen van de competitie, ze verzwakken gezonde mensen. De maatregelen van de afgelopen tijd halen ons dus niet uit de crisis. Meer lezen >
3. Vaccinatie lijkt niet dé oplossing te zijn. Maar wat dan wél?
Er is niet één specifieke oplossing die ons uit deze crisis kan halen.
Anderhalf jaar angst, stress en afstand hebben geleid tot verzwakking van onze maatschappij. Het jaarlijkse griepseizoen geeft al standaard overbelasting van de zorg. Samen met het blijvende SARS-CoV-2-virus en grote personeelskrapte, vormt het een grote bedreiging voor deze winter. De automatische reactie zou kunnen zijn om veiligheid te zoeken in ingrijpende, verplichtende maatregelen en lockdowns. Dat is echter níet de oplossing. Dat is juist onderdeel van het probleem!
We zullen moeten leren leven mét corona en de oorzaken moeten aanpakken die ten grondslag liggen aan deze crisis: het enorme personeelstekort in de zorg, onze consumptiemaatschappij en onze welvaartsziekten. Het Artsen Collectief pleit er daarom voor om nú nieuwe wegen in te slaan en andere oplossingen een kans te gaan geven. Help je mee?