jan 8, 2022

Immunoloog Theo Schetters bij HvNL over kinderprik: “Ik kom tot de conclusie: niet doen”

jan 8, 2022

Vanaf 18 januari a.s. krijgen ouders van gezonde kinderen – die tussen de 5 en 12 jaar oud zijn – een oproep hun kind te laten vaccineren tegen corona. Hart van Nederland peilde de mening op straat en liet Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en immunoloog en vaccinoloog Theo Schetters in de uitzending van 7 januari jl. aan het woord. Kalverboer vindt het prima dat kinderen de kans moeten krijgen zich te laten vaccineren, terwijl Schetters ouders juist adviseert hun gezonde kinderen niet te laten vaccineren vanwege de nog onbekende bijwerkingen.

Prof. dr. Theo Schetters, die mede namens de artsen van het Artsen Collectief sprak, uit al langer zijn zorgen over het nut van het vaccineren van de gehele bevolking en zeker van gezonde kinderen: “Omdat het een nieuwe technologie is die gebruikt wordt, is er ook nog een onzekerheid over langetermijnbijwerkingen. En omdat kinderen nog een heel leven voor zich hebben, denk ik dat je dát heel zwaar moet wegen. Dus als je dan voordeel tegen nadeel afweegt, kom ik tot de conclusie: niet doen.”

 


Volgens een peiling van Hart van Nederland ‘piekert 2/3 van
de ouders er niet over om hun kind te laten prikken’

 

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vindt ‘het prima’ dat ouders van kinderen de mogelijkheid krijgen om hun kind te laten vaccineren: “Er zijn kinderen waarvoor het zelf goed is, maar er zijn ook kinderen die het graag willen, omdat ze het belangrijk vinden dat ze hun opa en oma veilig kunnen zien of omdat ze iets voor andere mensen in de samenleving willen doen.” Die kans moeten kinderen volgens haar krijgen.

 

Informatiecampagne Artsen Collectief 

Hoewel de gedachte om je kind te laten vaccineren vanuit medemenselijkheid ‘en opa en oma willen beschermen’ heel mooi is, berust dit niet op de echte medische feiten. Het coronavirus is op zichzelf ongevaarlijk voor kinderen, de kans op ernstige ziekte is extreem klein en vaccinatie maakt niet minder besmettelijk. Marc Dullaert van Stichting KidsRights, en voormalig Kinderombudsman, waarschuwt zelfs voor manipulatieve praktijken die niet bijdragen aan een oplossing. “Vraag je jonge kinderen of ze opa en oma willen beschermen door een prikje te nemen, natuurlijk zeggen ze dan ‘ja’. Maar is een kind van die leeftijd in staat om dat soort afwegingen te maken?”

Het Artsen Collectief vindt het belangrijk dat ouders zich goed (laten) informeren alvorens zij zo’n wezenlijke beslissing voor hun kind(eren) nemen. Want zoals Schetters terecht stelt: ‘Een kind heeft nog een heel leven voor zich’. Het Artsen Collectief komt uiterlijk de derde week van januari met een informatiecampagne ‘Ouders, waarom je kinderen laten vaccineren?’ zodat ouders mede op basis van argumenten van kinder- en jeugdartsen een weloverwogen besluit kunnen nemen. Wij raden ouders aan op onze info te wachten.

Lees ook ‘Kinderen vaccineren helpt ons niet verder’ van Theo Schetters (Telegraaf, 11 december 2021).

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.