mei 17, 2022

“Door uitblijven coronastrategie komt lockdown weer in beeld”?!

mei 17, 2022

De NOS bericht op 16 mei: “Nederland is slecht voorbereid op een hevige coronagolf in de herfst. De kabinetsplannen zijn te vrijblijvend en de uitwerking van deze plannen duurt te lang. Hierdoor wordt kostbare tijd verloren. Als het tegenzit met het coronavirus, dreigt deze herfst of winter een nieuwe lockdown. Dat blijkt onder meer uit een rondgang van de NOS onder ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers.”

Het Artsen Collectief blijft ook nu benadrukken dat lockdowns schadelijk zijn voor onze algehele gezondheid: De gevolgen van coronamaatregelen voor onze psychische gezondheid, vermindering van sociale contacten, minder beweging en financiële problemen, zijn zodanig groot dat zij niet in verhouding staan tot het beoogde doel. Angst en stress tasten juist de gezondheid aan! Verliezen we weer 520.000 levensjaren?

Er is niet één specifieke oplossing die ons uit deze crisis kan halen. Het jaarlijkse griepseizoen geeft al standaard overbelasting van ons uitgeknepen zorgsysteem. Samen met het blijvende SARS-CoV-2-virus en grote personeelskrapte, vormt dit een grote bedreiging. De automatische reactie zou kunnen zijn om veiligheid te zoeken in ingrijpende, verplichtende maatregelen en lockdowns. Dat is echter níet de oplossing. Dat is juist onderdeel van het probleem!

We zullen moeten leren leven mét corona en de oorzaken moeten aanpakken die ten grondslag liggen aan deze crisis. Sla nieuwe wegen in. Geef andere oplossingen een kans:

  • investeer in de zorg en haar personeel (in plaats van verdere bezuinigingen);
  • zet in op preventie en leefstijl (in plaats van restricties opleggen en de sportscholen sluiten);
  • maak vroegmedicatie mogelijk, ventileer;
  • geef de mensen weer vertrouwen, in hun lichaam en in elkaar.

Zie ons eerdere artikel hierover >

Spread the love
Steun ons, word vriend!
Vind u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.