sep 23, 2022

mRNA-herhaalprik voor jongeren: een goed idee?

sep 23, 2022

Jongeren van 18 – 29 jaar lopen nauwelijks risico op een ernstige uitkomst bij een Sars-Cov2-besmetting. Dit was al zo tijdens de Wuhan- en delta-infectiegolven in 2020 en 2021, en geldt in nog sterkere mate voor de huidige, mildere, omikronvarianten.

Toch hebben vele jongeren zich laten vaccineren, onder druk van overheidspubliciteit en om een deel van hun vrijheid te herwinnen (“Dansen met Jansen”).

Onlangs heeft de Nederlandse overheid de vernieuwde Pfizer mRNA-herhaalprik goedgekeurd. Sinds  19 september jl. kan iedereen vanaf 12 jaar deze herhaalprik halen als hun leeftijdsgroep daarvoor aan de beurt is. Ook jongeren dus.

Is dit een goed idee?

Een door wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten en academische ziekenhuizen gemaakte risicoanalyse  suggereert van niet. Op grond van officiële CDC-gegevens (het Amerikaanse RIVM) schatten zij dat 22.000-30.000 ongeïnfecteerde jongeren van 18-29 jaar moeten worden geboosterd om één ziekenhuisopname van een leeftijdsgenoot te voorkomen. Tegelijkertijd kunnen door deze hoeveelheid boosters bij 18 tot 98 mensen ernstige bijwerkingen worden verwacht, inclusief 1,7 tot 3,0 booster-geassocieerde myocarditisgevallen in jonge mannen. Deze komen nog naast de 1.373 tot 3.234 gevallen van bijwerkingen die de dagelijkse activiteiten tijdelijk zullen verstoren.

Dit is een conservatieve risicoanalyse omdat er onder jongeren in de Verenigde Staten inmiddels een hoge mate van natuurlijke immuniteit bestaat is. Verder zijn de langetermijnrisico’s van de boosters nog onbekend, en konden deze daarom niet worden meegewogen voor de risicoanalyse.

Deze analyse van de boostergegevens onder jongeren is aanvullend aan een onlangs gepubliceerde studie waaruit bleek dat onder alle gevaccineerden het risico op ernstige bijwerkingen na mRNA-vaccinatie groter was dan na een placebo-injectie. Hier werd echter niet de vergelijking met corona-infectie gemaakt.

Het Artsen Collectief pleit voor een gedegen risicoanalyse en heeft als standpunt dat mRNA-vaccins en/of boosters alleen mogen worden ingezet als de gezondheidswinst daarvan adequaat is aangetoond, en adviseert jongeren zich goed te informeren voordat zij besluiten zich te laten vaccineren tegen Covid-19.

Lees de studie van de Amerikaanse collega’s hier. Deze is alleen nog in preprint beschikbaar, dus nog niet peer reviewed. Omdat zij is gebaseerd op verifiëerbare bronnen, brengen wij deze studie mede gelet op de staat van dienst van de auteurs toch alvast ter overweging onder de aandacht. Het manuscript is mede geschreven door onder andere dr. Stefan Baral, professor epidemiologie aan de Johns Hopkins Universiteit; Martin Adel Makary, M.D., chirurg, professor aan de Johns Hopkins bekend om zijn boeken die medische misdrijven blootleggen, dr. Vinay Prasad, een hematoloog-oncoloog, en professor aan de UCSF Department of Epidemiology and Biostatistics en auteur van meer dan 350 academische en peer-reviewed artikelen.

De meest opvallende auteur is Salmaan Keshavjee, M.D., PhD., de huidige directeur van het Harvard Medical School Center for Global Health Delivery, en hoogleraar Global Health and Social Medicine aan de Harvard Medical School.

Update 8 december 2022: de preprint is nu peer reviewed en gepubliceerd in het tijdschrift Medical Ethics: https://jme.bmj.com/content/early/2022/12/05/jme-2022-108449
De peer-reviewed getallen van risico wijken iets af van de getallen in de preprint versie en zijn als volgt:
31.207 – 42.836 ongeïnfecteerde jongeren van 18-29 jaar moeten worden geboosterd om één ziekenhuisopname van een leeftijdsgenoot te voorkomen. Was 22.000 – 30.000 in de preprint.
Tegelijkertijd kunnen door deze hoeveelheid boosters bij meer dan 18.5 (was 18 tot 98 in de preprint) mensen ernstige bijwerkingen worden verwacht, inclusief 1,5 tot 4,6 booster-geassocieerde myocarditisgevallen in jonge mannen (was 1,7 tot 3,0 in pre-print).
Deze komen nog naast de 1.430 tot 4.626 gevallen van bijwerkingen die de dagelijkse activiteiten tijdelijk zullen verstoren (was 1.373 tot 3.234 in preprint).

Meer lezen over onze onderbouwing omtrent vaccinatie >

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.