jun 8, 2022

Natuurlijke immuniteit tegen Sars-Cov-2 langduriger dan vaccinatie

jun 8, 2022

Een nieuwe studie in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM) laat zien dat mensen die hun afweersysteem opbouwen doordat zij een infectie met het SARS-CoV2 virus doormaken, veel langer beschermd zijn dan mensen die immuniteit hebben gekregen door vaccinatie. Zes tot acht maanden na een infectie bleek natuurlijke immuniteit (immuniteit verkregen door een doorgemaakte infectie) gemiddeld zelfs zes keer beter te beschermen dan een vaccinatie.
Een hybride model, waarbij een extra vaccinatiedosis werd gegeven na een doorgemaakte infectie, gaf niet méér bescherming dan infectie alleen.

Deze studie bevestigt een Israëlische studie van vorig jaar, waarin werd ontdekt dat natuurlijke immuniteit zeven keer meer bescherming biedt dan vaccinatie. Daar was echter nog niet onderzocht of een extra vaccinatie na infectie zinvol zou kunnen zijn. Dat blijkt volgens de studie in het NEJM dus niet het geval.

Natuurlijke immuniteit wordt in Europa maximaal zes maanden erkend. Landen als de Verenigde Staten, Canada, Australië en Indonesië eisen nog steeds een bewijs van vaccinatie om het land binnen te komen en erkennen natuurlijke immuniteit helemaal niet.

Het Artsen Collectief is van mening dat de wetenschap voldoende bewijzen heeft aangeleverd om natuurlijke immuniteit in alle gevallen als gelijkwaardig aan vaccinatie te beschouwen.

Lees het artikel van NEJM hier.

Lees ook onze analyse (d.d. 28-11-2021) over dit onderwerp als reactie op een artikel in Zorgvisie van Binkhorst et al. (2021).
Onze volledige reactie op het artikel van Binkhorst et al vind je hier: “Optimaliseer het beleid: voer met elkaar een open, respectvol gesprek over de inhoud” – Reactie op Zorgvisie

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.