nov 4, 2022

Nieuwe vaccinatieronde: associatie met oversterfte herhaalt zich

nov 4, 2022

Sinds een aantal weken is de Nederlandse overheid bezig met een nieuwe (5e) vaccinatieronde tegen Covid-19 voor iedereen van 12 jaar en ouder. Hoewel deze “herhaalprik” slecht is onderzocht op veiligheid en effectiviteit, gaat de uitrol gepaard met een emotionele reclamecampagne waarin wordt opgeroepen de herhaalprik te nemen “voor jezelf en voor een ander”. Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van vorige boosters op herinfectie matig was (1) en het risico op overlijden door Covid-19 voor mensen onder 70 jaar extreem laag (1,2).

Het Artsen Collectief deelt daarom momenteel een zg. patiëntenbrief met gebalanceerde informatie, zodat mensen hun eigen afweging kunnen maken over de voors en tegens van de herhaalprik.

Belangrijk voor deze afweging – zeker met afwezigheid van grote voordelen – zijn de bijwerkingen van de vaccinaties. Het Artsen Collectief deelde daarom de waarschuwing van prof. dr. Theo Schetters over de oversterfte vanaf eind februari 2022 die samen op ging met de vierde vaccinatieronde.

In een update van deze analyse ziet Schetters dat momenteel de oversterfte precies bij de start van de herhaalprikronde wéér omhoog schiet.

Oversterftes (rood) en vaccinatierondes in 2022 (blauw: 4e ronde, grijs: 5e ronde). Covid-19 gerelateerde sterftes in geel.

Deze trend – oversterfte die gelijk opgaat met vaccinatierondes – is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Een van de wetenschappers die aan de wieg stond van de huidige mRNA-technologie, Dr. Robert Malone, besteedt er aandacht aan in zijn substack.

Malone: “Hoewel de gegevens onvoldoende gedetailleerd zijn om causaliteit vast te stellen, vragen deze resultaten om onmiddellijke stopzetting van de vaccinaties. Gedetailleerd onderzoek naar de oorzaak van verhoogde sterfte is van het grootste belang.”

Het Artsen Collectief heeft als standpunt dat vaccinaties alleen mogen worden gegeven als gezondheidswinst duidelijk is gedocumenteerd, waarbij geen enkele (emotionele) drang of dwang mag worden uitgeoefend.

Referenties:

  1. Medić S, Anastassopoulou C, Lozanov-Crvenković Z, Vuković V, Dragnić N, Petrović V, Ristić M, Pustahija T, Gojković Z, Tsakris A, Ioannidis JPA. Risk and severity of SARS-CoV-2 reinfections during 2020-2022 in Vojvodina, Serbia: A population-level observational study. Lancet Reg Health Eur. 2022 Sep;20:100453. doi: 10.1016/j.lanepe.2022.100453. Epub 2022 Jul 1. PMID: 35791336; PMCID: PMC9246704.

 

  1. Age-stratified infection fatality rate of COVID-19 in the non-elderly informed from pre-vaccination national seroprevalence studies. Angelo Maria Pezzullo, Cathrine Axfors, Despina G. Contopoulos-Ioannidis, Alexandre Apostolatos, John P.A. Ioannidis. medRxiv 2022.10.11.22280963; doi: https://doi.org/10.1101/2022.10.11.22280963. Preprint, not peer reviewed.
Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.