jun 1, 2023

In het nieuws: “Opmerkelijke groei aantal volwassenen met geheugenproblemen na coronapandemie” – slechts twee mogelijke oorzaken?

jun 1, 2023

De NOS en RTL Nieuws rapporteren een opmerkelijke groei van het aantal volwassenen die zich bij de huisarts melden met geheugenproblemen.

In het eerste kwartaal van 2023 bedroeg de stijging van alle leeftijdsgroepen bij elkaar 24% vergeleken met de eerste drie maanden van 2019, terwijl in de leeftijdsgroep van 45-74 jaar de stijging zelfs 40% was.

De resultaten komen uit het zevende kwartaalonderzoek onder volwassenen en zijn gebaseerd op cijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Naast geheugenproblemen wordt vergeleken met 2019 ook een stijging van het aantal contacten met de huisarts voor hartkloppingen en duizeligheid gevonden..

Mogelijke oorzaken

Over de mogelijke oorzaken van het toegenomen huisartsenbezoek is het rapport voorzichtig. Het meldt dat:

Een deel van deze gezondheidsproblemen worden door het RIVM genoemd als mogelijke langdurige klachten na het doormaken van een infectie met het coronavirus. Een directe link is echter niet te maken: besmetting wordt niet geregistreerd in deze data.

RTL Nieuws rapporteert twee mogelijke oorzaken:

De achteruitgang van het geheugen en de concentratie kan voor een deel komen door coronabesmettingen, die dit soort cognitieve problemen op langere termijn kunnen veroorzaken.

 en: 

Daarnaast kunnen ook de coronamaatregelen die tijdens de pandemie werden genomen van invloed zijn. Door de lockdowns raakten mensen een deel van hun structuur en sociale contacten tijdelijk kwijt. Daardoor gingen mensen met beginnende geheugenproblemen sneller achteruit dan voor de coronatijd.

De olifant in de kamer

Maar er is een derde mogelijke oorzaak, die het RIVM en RTL Nieuws schijnbaar niet kunnen benoemen: coronavaccinatie.

Zowel infectie als vaccinatie leiden tot productie van het spike-eiwit. Er is echter een belangrijk verschil: bij infectie dringt het virus – en daarmee het spike-eiwit – via de luchtwegen het lichaam binnen, en wordt doorgaans snel geklaard. Bij injectie komt het mRNA echter voor een deel direct in de bloedbaan, waar het systemisch in alle organen en weefsels productie van spike-eiwit kan veroorzaken – soms langdurig, ook in het hart en in de hersenen (3).

Het is bekend dat vaccinatie met de mRNA-vaccins geassocieerd is met verstopping van de kleine bloedvaatjes in het oog. Als dit ook in de hersenen zou gebeuren, kan dit voor een deel een verklaring zijn van de toegenomen neuronale klachten.

Daarnaast somt een recent peer reviewed artikel (1) de mogelijke rollen van het Sars-Cov-2- en coronavaccin-spike-eiwit op met betrekking tot de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziektes. Het baseert zich op het idee dat het spike-eiwit neurotoxische eigenschappen heeft door prion-achtige eigenschappen (2). Een prion is een stukje eiwit dat in een kettingreactie andere eiwitten kan beschadigen, en uiteindelijk leidt tot onherstelbare schade in de hersenen.

De auteurs erkennen dat Sars-Cov-2-infectie zeker neuronale klachten kan veroorzaken, maar concentreren zich op de onderbelichte mogelijke rol van de coronavaccins hierin. Ze baseren zich onder meer op gemelde symptomen in de Amerikaanse vaccin-bijwerkingendatabase VAERS in 2021.

Deze symptomen omvatten anosmie (reukverlies), tinnitus (oorsuizen), doofheid, gezichtsverlamming, duizeligheid, migrainehoofdpijn, dysfonie, dysfagie, misselijkheid, braken, kortademigheid, syncope en bradycardie. Er waren meer dan 200.000 gevallen met deze symptomen die verband hielden met de Covid19-vaccins in 2021, wat neerkomt op 97,2% van alle gemelde gevallen voor een vaccin die verband houden met deze symptomen in dat jaar. Hoewel de aanwijzingen in VAERS geen bewijs zijn voor een ontsteking in de nervus vagus in verband met deze symptomen, is een dergelijke ontsteking een overtuigende plausibele verklaring voor de waargenomen symptomen.

De auteurs geven vervolgens een uitgebreide beschrijving van mogelijke cellulaire en biochemische routes van het vaccinspike-eiwit of mRNA die neuronale schade zouden kunnen veroorzaken. Ze besluiten met:

We hebben de uitgebreide literatuur over de prionachtige eigenschappen van het SARS-CoV-2-spike-glycoproteïne onderzocht. Verder identificeren we wegen waardoor de mRNA-vaccins in staat zouden kunnen zijn om het spike-eiwit aan de hersenen af te leveren, wat volgens ons gebeurt via exosomen die vrijkomen uit kiemcentra in de milt en [de hersenen bereiken via] de nervus vagus, waardoor het risico op neurodegeneratieve ziekte toeneemt. Als dit zou gebeuren is de verwachting dat de COVID-19-vaccins de tijd verkorten voordat een neurodegeneratieve ziekte zich manifesteert bij daarvoor gevoelige personen. We speculeren dat de aanvangsleeftijd van neurodegeneratieve ziektes op populatieniveau in de toekomst zal afnemen in landen waar de vaccinatiegraad hoog is geweest.

Vaccineren toch een goed idee?

Voorstanders van vaccinatie kunnen aanvoeren dat vaccinatie juist ernstige Covid-19 – met de daardoor veroorzaakte neurologische problemen – en long covid kan voorkomen en dat daarom vaccinatie tegen Covid-19 per saldo toch een goed idee is. Dit is echter onjuist. In de eerste plaats werd gedurende 2020 al snel duidelijk dat het risico van het SARS-CoV-2-virus op overlijden, en dus ook op ernstige Covid-19, zeer sterk leeftijdsafhankelijk was, een conclusie die in de jaren daarna alleen maar is bevestigd en verfijnd. Vandaar dat het onverantwoord was – zelfs met de kennis van toen – om de haastig ontwikkelde coronavaccins, zonder langetermijn-veiligheidsonderzoek, bevolkingsbreed in te zetten, met dwang en drang.

In de tweede plaats is er nooit een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie geweest die heeft aangetoond dat vaccinatie long covid kan voorkomen, en retrospective studies blijken problematisch in dit dossier (4)

Het Artsen Collectief pleit voor het stoppen met de huidige mRNA-(herhaal)vaccins vanwege hun lage effectiviteit, kans op ernstige (neuronale en andere) bijwerkingen, de onverklaarde oversterfte en aanwijzingen voor risico’s tijdens de zwangerschap en onbekendheid met de langetermijnrisico’s van de genetische vaccins. Daarnaast pleiten wij ook voor meer onderzoek naar behandelmogelijkheden tegen het spike-eiwit.


Referenties

  1. Seneff S, Kyriakopoulos A M, Nigh G, et al. (February 11, 2023) A Potential Role of the Spike Protein in Neurodegenerative Diseases: A Narrative.
    Review. Cureus 15(2): e34872. DOI 10.7759/cureus.34872
  2. Tavassoly O, Safavi F, Tavassoly I: Seeding brain protein aggregation by SARS-CoV-2 as a possible long-term complication of COVID-19 infection. ACS Chem Neurosci. 2020, 11:3704-3706. 10.1021/acschemneuro.0c00676
  3. Mörz M. A Case Report: Multifocal Necrotizing Encephalitis and Myocarditis after BNT162b2 mRNA Vaccination against COVID-19. Vaccines. 2022; 10(10):1651. https://doi.org/10.3390/vaccines10101651.
  4. Fung K, Jones M, Doshi P. Sources of bias in observational studies of covid-19 vaccine effectiveness. J Eval Clin Pract. 2023 Mar 26. doi: 10.1111/jep.13839. Epub ahead of print. PMID: 36967517.
Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.