nov 22, 2022

Professor Jan Grandjean nieuwe voorzitter Artsen Collectief

nov 22, 2022

Prof. dr. Jan Grandjean, emeritus-hoogleraar cardiothoracale chirurgie (recent gepensioneerd) verbonden aan het Thoraxcentrum Twente is per 1 oktober 2022 de nieuwe voorzitter van het Artsen Collectief. Hij neemt het stokje over van internist Hannah Visser. Hoewel Hannah afscheid neemt als voorzitter blijft ze onderdeel van het bestuur en blijft ze de uitgangspunten van het Artsen Collectief ten volle steunen.

Het Artsen Collectief gaat met enthousiasme en vertrouwen verder, waarin een risicogestuurd gezondheidsbeleid, proportionaliteit en zelfbeschikkingsrecht hoog op de agenda zullen blijven staan.

We spreken met de vertrekkende en nieuwe voorzitters over de afgelopen periode en de toekomst van het Artsen Collectief.

Eerst de oude voorzitter, Hannah hoe lang ben je voorzitter geweest?

Van half januari tot 1 oktober 2022. Ik nam het voorzitterschap over van Evelien Peeters in een roerige tijd. Misschien wel de roerigste. Middenin de QR-maatschappij, de vergis-lock-down, de vijfde coronagolf en de eerste boostercampagne. Geen sport. Veel protesten vanuit de samenleving. Hard politieoptreden bij demonstraties. In de Tweede Kamer waren er oproepen om iets te doen aan artsen “die zich in een artsencollectief verenigen”, bijvoorbeeld door hun BIG-registratie af te nemen.

Toen ik aantrad was het al duidelijk dat ik een interim-voorzitter zou zijn. Maar wel met de belangrijke taak om het Artsen Collectief door de hoge golven te loodsen. Om een genuanceerd geluid vanuit de medische professie te blijven geven door de golven van ongefundeerde tegenstand heen.

Het was geen gemakkelijke start. In de eerste maanden was ik ook veel tijd kwijt aan gesprekken met collega’s, de maatschap, de raad van bestuur, alle geledingen van mijn organisatie. Vaak naar aanleiding van externe berichtgeving. Ik heb steeds duidelijk kunnen maken  waar onze nuances liggen, en heb daar keer op keer begrip voor gekregen. Een goed gesprek heeft altijd weer gezorgd voor voldoende vertrouwen.

Wat waren jouw doelstellingen toen je aantrad als voorzitter?

In gesprek blijven. Een genuanceerd weerwoord geven op de slecht gefundeerde coronamaatregelen, zoals  lockdowns, mondkapjes, coronatoegangsbewijs en de vaccinatiedwang en -drang. Een veilige haven bieden voor gelijkgestemden. Dat is gelukt. We zijn blijven staan en sterker en professioneler dan ooit. Ik weet dit vanwege talloze gesprekken met en e-mails van zowel professionals uit de gezondheidszorg als gebruikers ervan. We zijn vaak benaderd om de andere kant van een coronamaatregel toe te lichten.

Is de voorzitter een belangrijk uithangbord?

Het bestuur van het Artsen Collectief opereert echt als collectief. Ieder doet waar hij of zij goed in is. De voorzitter is niet per se meer zichtbaar dan anderen. Ik blijf in het bestuur van het Artsen Collectief als algemeen bestuurslid.

Of ik optimistisch ben? Zeker! We hebben de afgelopen tijd gezien dat de zwarte scenario’s die in mijn begintijd als voorzitter wel op tafel lagen, niet zijn doorgegaan. Verplichte vaccinatie voor gezondheidswerkers bijvoorbeeld. Langzaam verandert de olietanker van koers.

Heb je nog een tip voor de nieuwe voorzitter, Jan Grandjean?

Ja, neem je taak niet te zwaar op. Het Artsen Collectief is ongelooflijk sterk. Een netwerk van gemotiveerde mensen die elkaar vaak persoonlijk kennen, die goede en slechte tijden hebben gedeeld, is onverwoestbaar.

Het Artsen Collectief is je heel dankbaar voor je inzet en we zijn blij dat je actief blijft in het bestuur… en je tip voor de nieuwe voorzitter, die gaan we doorgeven.

Jan, we kennen je als emeritus hoogleraar hartchirurgie, al enige maanden actief als bestuurslid van het Artsen Collectief. Hoe zie je jouw rol als voorzitter van het Artsen Collectief?

Ik heb het Artsen Collectief leren kennen als een groep weldenkende artsen en wetenschappers, daar wil ik graag de vertegenwoordiger van zijn. En het gezicht naar buiten als dat nodig mocht zijn. Ik denk dat er geen grotere groep weldenkende specialisten bestaat die zo verenigd is als wij.

Er is veel aan te merken op de coronamaatregelen, zowel in medische als maatschappelijke zin. Hoe kan je de zin en onzin onderscheiden in dit ingewikkelde dossier?

Door goed en logisch na te denken wordt  duidelijk waar de denkfouten liggen. Die kun je ter discussie stellen. Door logisch na te denken kun je ook fouten in de gepubliceerde wetenschap ontdekken. Vaak is officiële informatie gebaseerd op zwakke wetenschap; ons netwerk heeft de expertise om hier doorheen te prikken. Bovendien hebben we overal mensen in de medische praktijk die ons een realiteitscheck geven.

Heb je doelstellingen voor het Artsen Collectief?

 We zijn een groot netwerk, met daaromheen een nog grotere schil van mensen die ons serieus nemen. Die schil wil ik graag vergroten. We gaan niet snel de barricades op, maar ik denk dat we vaker advies kunnen geven aan de medische wereld. En op zo’n manier een bewaker zijn van het overheidsbeleid.

Feedback die we van collega’s krijgen is dat ze het Artsen Collectief in coronatijd zagen als het ‘geweten van de medische wereld’. Ik beschouw dit als een zeer groot compliment. Die rol vind ik ook zeer belangrijk.

Niet alleen op gebied van corona, want onze expertise ligt veel breder. Vandaar dat we tegenwoordig het Artsen Collectief zijn, terwijl we begonnen zijn als Artsen Covid Collectief.

We leven momenteel in een leerzame tijd. Veel processen die al veel langer gaande waren worden nu ineens kristalhelder. De invloed van de gigantische winsten op de moraliteit van de farmaceutische industrie. De invloed van de financiële, farmaceutische en technologische-industrie op politiek, media en wetenschap. De controle door de media en Big Tech op de publieke meningsvorming. Het is alsof de mist die daar overheen hing is opgetrokken en dat we die machtsstructuren nu glashelder kunnen zien. Dat helpt ons enorm onze prioriteiten scherp te formuleren.

Ik pleit voor een gezondheidssysteem waarin gezondheid voorop moet staan, in plaats van ziekte of de behandeling ervan. Dat zou een enorme verandering betekenen: naast de noodzaak om meer preventief te werken, moeten we de samenleving ook een andere kant op krijgen. Minder afhankelijk van digitaal. Meer menselijk contact. Elkaar echt ontmoeten in plaats van achter een beeldscherm. Lees ons artikel hierover op: artsencollectief.nl/welzijn-als-fundament of lees onze visie op artsencollectief.nl/visie.

We zijn prof. Grandjean dankbaar voor het accepteren van het voorzitterschap en wij hebben alle vertrouwen in hem.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.