mei 16, 2023

Duizenden jongeren blijvend afgehaakt van sport door coronamaatregelen

mei 16, 2023

Sinds de coronamaatregelen zijn 700.000 Nederlanders blijvend gestopt met regelmatig sporten. Vooral mensen met een lagere of middelbare opleiding hebben het sporten na corona niet meer opgepakt. Ook jongeren tussen de 13 en 18 jaar zijn relatief vaak gestopt. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar Public, in opdracht van sportkoepel NOC*NSF.

Dit schrijft landelijke krant het AD op een voorpagina-artikel op 15 mei j.l.

Door de lockdowns in 2020-2021 was het lange tijd verboden om te sporten in groepsverband, zelfs in de buitenlucht. Daarna werden jongeren boven de 18 zonder QR-code uitgesloten. Deze maatregelen, die vanwege hun nadelige effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid door het Artsen Collectief altijd zijn afgewezen, blijken nu blijvende schade opgeleverd te hebben.

Zoals in 2020 al duidelijk was, hadden vooral jongeren weinig te vrezen van het coronavirus, en dit werd de jaren daarna alleen maar duidelijker.

Rechtvaardiging coronamaatregelen niet transparant

De Nederlandse overheid rechtvaardigde haar beleid met cijfers waaruit bleek dat de coronamaatregelen tot eind juni 2020 125.000 ziekenhuisopnames hadden voorkomen en 35.000 IC-opnames. Deze cijfers waren echter gebaseerd op modellen van de overheid zelf, die tot nu toe ondanks vele verzoeken daartoe niet zijn geopenbaard.

Op dit moment debatteert de Eerste Kamer over wetswijzigingen in de Wpg die deze en andere niet-geëvalueerde zeer ingrijpende maatregelen wettelijk bindend kunnen maken. Het Artsen Collectief vindt dit een zeer zorgelijke ontwikkeling en pleit ervoor deze wijzigingen af te wijzen vanwege hun ernstige inbreuken op basisvrijheden, zelfs tijdens een gemodelleerde dreiging.

Leefstijl is belangrijk voor de volksgezondheid

De combinatie van angst en lockdowns is zeer nadelig gebleken voor de volksgezondheid. Dit doet ons het meeste pijn voor het leven van kinderen en jongeren. De Amerikaanse epidemioloog en gezondheidswetenschapper Prof. John Ioannidis vindt dat wij jeugdigen voortaan met rust moeten laten.

Het Artsen Collectief wil dat er nooit meer zo onverstandig met de basale rechten van de bevolking mag worden omgegaan en bepleit een taskforce sporten om de deelname aan lichamelijke activiteiten weer op het oude niveau terug te brengen en daarna verder omhoog ten behoeve van een betere volksgezondheid.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.