nov 21, 2021

Lieven Annemans in Tegenwind: “De manier waarop men het heeft aangepakt, is mogelijk bedreigender voor onze maatschappij dan het virus zelf”

nov 21, 2021

In de zesde uitzending (3 november jl.) van de documentairereeks ‘Tegenwind’ gaat interviewer Jakobien Huisman in het mooie Andalusië in gesprek met prof.dr. Lieven Annemans.

“Ik vond het wel ver gaan met de dagelijkse angstboodschappen die vaak gebaseerd waren op onjuiste cijfers of zeer slecht geduide cijfers en de buitenproportionele maatregelen”, vertelt Annemans, gezondheids- en welzijnseconoom en auteur van het boek ‘geluk vinden zonder het te zoeken’. De Belgische Minister van Volksgezondheid reageerde op zijn uitlatingen. ‘Wij vinden dat je gelijk hebt, dat er een nieuw evenwicht gezocht moet worden’ en vroeg hem toe te treden tot de adviesraad voor de coronamaatregelen, om ‘advies te geven en hopelijk naar meer evenwichtige maatregelen te kunnen evolueren’.  Annemans heeft niet getwijfeld: “De minister vraagt dat, je voelt dat de minister ook op dezelfde golflengte zit en je weet dat er iets verbeterd kan worden in het belang van zoveel mensen. Dus ben ik er vol voor gegaan.”

Nadelen lockdown groter dan de baten

Annemans, die 25 jaar ervaring als gezondheidseconoom en acht jaar ervaring als welzijnseconoom heeft, vertelt over de impact de lockdown: “In veel landen doet men aan beter studiewerk, of hebben ze betere data dan bij ons. Er kwamen cijfers binnen, onder andere uit Engeland, die erop wezen dat de mogelijke nadelen van een lockdown groter zullen zijn dan de baten. En het is ook enorm drastisch, vrijheden worden afgenomen, ontplooiingskansen worden afgenomen, contacten worden afgenomen. Als je gaat kijken naar de impact van een lockdown op het virus, de circulatie hiervan en anderzijds de schadelijke impact van een lockdown op de financiële situatie, op sociale relaties, op zelf ontplooiingskansen, op psychische gezondheid en alle nadelige gevolgen van een lockdown, zijn er een aantal studies die aantonen dat de nadelige gevolgen groter zijn dan de baten.”

Annemans heeft veel steun gehad tijdens de coronacrisis. Van zijn vrouw, kinderen, mensen die hij tijdens de coronacrisis heeft leren kennen. “Ik heb ondervonden dat steeds meer mensen zeiden dat ik misschien wel gelijk had en dat ze eigenlijk meer naar mij hadden moeten luisteren. Het is zover gekomen dat de Libera denktank mij de Prijs voor de vrijheid 2021 heeft uitgereikt,  omdat zij vonden dat ik de moeite had genomen om te ijveren voor de kwaliteit van de samenleving. Het doet me deugd dat ik die erkenning toch krijg. Niet zozeer de erkenning voor mij als persoon, maar omdat het ook de erkenning is dat ik misschien wel de juiste visie had en dat men daar beter naar had moeten luisteren. Wie weet, als er nog meer pandemieën komen, dat we beter gaan nadenken en een meer leefbare oplossing zoeken.”

Censuur bij tegengestelde visie

“Je ziet op microniveau zelfs binnen een gezin dat er tegengestelde visies zijn over de vaccins bijvoorbeeld en dat het tot spanningen leidt. Je ziet het soms ook tussen regio’s, dat daar andere visies zijn en dat ze elkaar beschuldigen dat de ander het niet goed doet. Elke keer dacht ik: ‘dit kan toch niet, dit gaat toch niet gebeuren.’ Bijvoorbeeld de censuur, iemand die een tegengestelde visie heeft en alle benodigde beleefdheid blijft hanteren, wordt toch gecensureerd. Dat mensen aangemoedigd zijn om elkaar te gaan verklikken, de desinformatie en propaganda. Ik maak me hier zorgen over en ik ben niet iemand die zich snel zorgen maakt. Ik heb het gevoel dat dit een grotere dreiging is dan het virus zelf”, zegt Annemans over de polarisatie in de samenleving. “De manier waarop we het hebben aangepakt is mogelijk bedreigender voor onze samenleving dan het virus zelf. Ik ben positief en hoopvol, maar hier zal het vrees ik toch nog even duren voordat het inzicht er komt.”

Je kunt de hele video hier terugkijken.

Over de documentairereeks ‘Tegenwind’
Journalisten Jakobien Huisman, Alain Grootaers en regisseur Mark Sanders ontvangen zes wetenschappers op Finca Don Carmelo in Andalucía. Voor zes persoonlijke portretten en een rondetafelgesprek over de coronacrisis, de maatregelen, het beleid, de vaccins, privacy en de toekomst van onze samenleving.

Met lector gezondheidswetenschappen Drs. Sam Brokken, vaccinoloog prof. dr. Theo Schetters, gezondheids- en welzijnseconoom prof. dr. Lieven Annemans, klinisch psycholoog prof. dr. Mattias Desmet, sociaal geograaf, statisticus en opiniepeiler drs. Maurice de Hond en privacyspecialist prof. dr. Paul de Hert.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.